Naufragiu în golful Thailandei: Un marinar a fost găsit în viaţă după două zile de căutări

0
Publicat:

O amplă operaţiune în Golful Thailandei a permis marţi să fie găsit în viaţă unul dintre marinarii daţi dispăruţi, la două zile după naufragiul unei nave a forţelor armate thailandeze, însă rafalele puternice de vânt complică misiunea pentru găsirea celorlalţi 29 de marinari dispăruţi, informează AFP.

 HTMS Sukhothai a naufragiat în noaptea de duminică spre luni Foto: Arhivă
HTMS Sukhothai a naufragiat în noaptea de duminică spre luni Foto: Arhivă

Un membru al echipajului de pe HTMS Sukhothai, care a naufragiat în noaptea de duminică spre luni, la circa 30 de kilometri de coastă, în largul districtului Bang Saphan (sud), a fost găsit "în stare de sănătate bună", marţi, a anunţat comandantul marinei regale thailandeze Pichai Lorchusakul. "Aceasta este o veste bună, care arată că noi putem găsi mai multe persoane", a susţinut el, relatează Agerpres.

La ora 2:15 p.m., am primit o notificare de la (echipajul navei) HTMS AngThong. A fost găsit un supraviețuitor plutind în mare, generalul Corpului Marin Chananyu Kaensriya”, a anunțat și Marina Regală thailandeză pe pagina sa de Twitter.

Dintre cei 105 de membri ai echipajului - şi nu 106 după cum anunţase iniţial marina -, 76 au fost salvaţi, 29 rămân daţi dispăruţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

"Dificultatea misiunii de salvare este că sunt multe valuri şi rafale de vânt, ceea ce a dus la disfuncţionalitatea (HTMS Sukhothai). Acelaşi lucru este valabil pentru salvarea victimelor", a precizat comandantul Pichai Lorchusakul.

Patru nave de război, două avioane Dornier de patrulare maritimă şi patru elicoptere au fost desfăşurate în zona de căutări cu o arie de circa 50 de km, care se întinde în provinciile Prachuap Khiri Khan şi Chumphon.

"Zona de căutări a fost extinsă de ieri (luni), ne concentrăm pe coastă, în funcţie de curenţi şi de vânt", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei regale, amiralul Pogkrong Montradpalin.

Pe chei, familiile marinarilor dispăruţi scrutează orizontul cu speranţa de a-i zări pe apropiaţii lor, chiar dacă şansele de a-i găsi se diminuează cu fiecare oră ce trece.

Este "pentru prima dată" când o navă de război naufragiază în Thailanda pe timp de pace, a subliniat luni comandantul Pichai.

Prim-ministrul thailandez Prayut Chan-O-Cha, la fel şi ministrul apărării, au anunţat luni că există "circa cinci răniţi grav".

HTMS Sukhothai, de fabricaţie americană, a fost dată în folosinţă în 1987, potrivit centrului de reflecţie US Naval Institute.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite