Mărturii ale supravieţuitorilor de pe feribotul sud-coreean scufundat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravieţuitorii feribotului naufragiat miercuri în apele de pe coasta Coreei de Sud au rememorat întâmplări petrecute la bordul vasului în scurtele momente dinainte de scufundare şi au povestit despre confuzia şi disperarea care au cuprins oamenii în timp ce feribotul se înclina tot mai mult, pasagerii alunecau pe podea şi se loveau unii de alţii, iar uşile cabinelor erau blocate una câte una de torentele de apă.

Pasagerii salvaţi de pe feribotul sud-coreean au povestit că imediat după ce au auzit un zgomot puternic, acesta dovedindu-se a fi ulterior sunetul provocat de coliziunea cu rocile, vasul a început să se clatine puternic. Prin megafoane s-a auzit mesajul unui membru al personalului care cerea pasagerilor să rămână în locurile în care se află, relatează publicaţia „Good Morning America”.

„Bagajele cădeau (de pe suporturi), iar noi ne întrebam ce se întâmplă. Dar anunţul ne cerea să rămânem pe loc, aşa că am făcut întocmai”, a declarat un student salvat de echipele de căutare postului MBC News.

„Nava a început să se încline puternic dintr-o dată, iar oamenii alunecau în josul feribotului”, a povestit liceanul Young-Ja Shin pentru postul SBS News. „Am văzut o balustradă, aşa că m-am prins de ea, dar am fost lovit de un alt om care era în cădere şi amândoi am fost aruncaţi în josul navei”, a adăugat acesta.

„A durat aproape zece secunde până când nava s-a răsturnat, iar apoi am început să alunecăm dintr-o parte în alta”, a continuat Eun-Bok Jang, un alt pasager care a supravieţuit naufragiului.

Feribotul sud-coreea s-a răsturnat complet  şi a început să se scufunde cu rapiditate, însă mai existau încă oameni captivi în cabine. Atunci când apa a început să invadeze încăperile vasului, mulţi pasageri au reacţionat rapid şi şi-au pus vestele de salvare. În momentul în care a oamenii au fost anunţaţi că sunt în pericol şi că trebuie să găsească o cale de ieşire din spaţiile închise, o bună parte din navă era deja sub apă, aşa încât mai existau doar foarte puţine căi de scăpare, au povestit supravieţuitorii.

Mulţi pasageri erau blocaţi în acel moment în centrul de divertisment, în restaurante şi în magazinele de la etajul al treilea al feribotului. La scurt timp după răsturnare, a avut loc şi întrerupere funcţionării energiei electrice, ceea ce a amplificat panica oamenilor care încercau să găsească o ieşire.

So-Hyun Kim, o profesoară ce acompania elevii plecaţi în excursie, a povestit că iniţial a rămas în cabina sa atunci când a auzit primele anunţuri, însă apa a năvălit în încăpere şi a fost nevoită să caute o soluţie mai bună. „Am văzut o ieşire de urgenţă, aşa că eu împreună cu un alt profesor am decis să ne aruncăm şi să înotăm până găsim o cale de scăpare”, a continuat Kim.

Echipele de salvare încă speră să găsească supravieţuitori

Echipele de salvare şi-au dublat eforturile joi dimineaţă pentru a încerca să îi recupereze pe eventualii supravieţuitori, aproape 300 de persoane find în continuare dispărute, relatează AFP.

Feribotul s-a scufundat miercuri dimineaţă la ora locală 09.00 (03.00 ora României), în timp ce se îndrepta spre insula Jeju, din sudul ţării, iar printre pasageri se aflau 325 de de elevi de liceu.

Corpurile neînsufleţite putea fi observate plutind la suprafaţa apei, potrivit unei filmări realizate în timpul patrulării unui elicopter. Nouă cadavre au fost recuperate, dar 287 de persoane dintre cele 475 aflate la bordul feribotului sunt în continuare date dispărute.

Numele supravieţuitorilor sunt scrise pe un panou afişat într-o sală a Liceului Danwon din oraşul sud-coreean Ansan, unde învăţau elevii aflaţi pe vas. Kim Ok Young este bunica uneia dintre elevele plecate în excursia cu feribotul, iar povestea ei a fost spusă în faţa altor rude ale copiilor care aşteptau veşti despre copii.

Nepoata lui Young, Park Ji Yoon, nu a vrut să meargă în excursie pentru că detesta plimbările cu feribotul. Însă familia ei a insistat spunându-i că va regreta dacă nu se va alătura colegilor ei. „Acum noi regretăm. Nu ar fi trebuit s-o convingem niciodată să meargă”, a continuat Young, care şi-a crescut nepoata pentru că părinţii ei lucrau.

Ea şi-a sunat bunica la mai bine de 12 ore după ce feribotul a părăsit portul din oraşul Incheon, însă vocea ei tremura. „Vasul se scufundă”, a spus Ji Yoon. „Cred că o să mor. Nava se scufundă, iar eu mă ţin de o balustradă”, a auzit bunica ei. Convorbirea s-a întrerupt fără niciun alt cuvânt. Din păcate pentru familia îndurerată, numele lui Ji Yoon nu este pe lista supravieţuitorilor, însă căutările sunt în desfăşurare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite