Lula da Silva a vorbit despre necesitatea reluării relațiilor cu SUA și UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că este necesară intensificarea diplomației și reluarea relațiilor cu Statele Unite și Uniunea Europeană. În opinia sa, comunității mondiale „i-a lipsit Brazilia”, în ultimii ani.

Lula da Silva își salută susținătorii. Foto: Arhiva Adevărul
Lula da Silva își salută susținătorii. Foto: Arhiva Adevărul

"Comunicând cu diverși lideri mondiali, aud că le-a fost dor de Brazilia. De acea Brazilie independentă, care a vorbit pe picior de egalitate cu cele mai bogate și mai puternice state. Și cea care, în același timp, a ajutat la dezvoltarea celor mai sărace țări". a spus el. Lula da Silva a vorbit cu suporterii săi duminică seara după ce au fost anunţate rezultatele victoriei sale din turul doi. "Astăzi spunem lumii că Brazilia se întoarce. Că Brazilia este prea mare pentru a juca acest trist rol de paria internațional", a adăugat el.

Printre prioritățile viitoarei sale politici externe, Lula da Silva a menționat munca pentru acorduri comerciale mai echitabile, reînnoirea parteneriatelor cu SUA și UE, reindustrializarea republicii și atragerea investitorilor internaționali. În plus, el a remarcat importanța cooperării internaționale în domeniul combaterii schimbărilor climatice, în special în dezvoltarea socio-economică a regiunii pădurilor tropicale ecuatoriale din bazinul Amazonului, „fie sub formă de investiții sau de cooperare științifică, fără a eșua în păstrarea suveranității Braziliei”.

Lula da Silva și-a declarat, de asemenea, disponibilitatea de a lupta pentru un rol mai mare pentru statele în curs de dezvoltare în sistemul de guvernare internațională. „Vom lupta din nou pentru reînnoirea guvernării globale cu mai multe țări în Consiliul de Securitate al ONU și pentru abandonarea dreptului de veto care interferează cu echilibrul [relațiilor] dintre state”, a spus el.

Duminică, Brazilia a organizat al doilea tur al alegerilor generale, în timpul cărora cetățenii au votat viitorul președinte al țării și guvernatorii a 12 state. Prelucrarea a 99,99% din voturi a arătat că liderul Partidului Muncitorilor, Lula da Silva a fost susținut de 50,9% dintre alegători, în timp ce rivalul său conservator Jair Bolsonaro - 49,1%. Diferența dintre ei a fost de 2,1 milioane de voturi. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite