„Canibalul” Bolsonaro și „satanistul” Lula: ploaie de acuzații bizare în campania electorală din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa prezidențială din Brazilia între Jair Bolsonaro și contracandidatul său de stânga, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, aflată pe ultima sută de metri înainte de turul al doilea din 30 octombrie, a căpătat accente bizare după acuzații devenite virale pe rețelele sociale de canibalism și satanism la adresa celor doi.

 Fostul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva îl devansează pe Bolsonaro FOTO EPA-EFE
Fostul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva îl devansează pe Bolsonaro FOTO EPA-EFE

O serie de videoclipuri virale și acuzații false motivate de propagandă politică au încercat să pună la îndoială credința fiecărui candidat după primul tur de scrutin din 2 octombrie, relatează Bloomberg. Ambii bărbați își afișează credința creștină, însă Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, a mizat pe sprijinul alegătorilor evanghelici, care reprezintă 30% din electorat.

Aproximativ jumătate din populația Braziliei se identifică drept catolică, deși unele estimări plasează penticostalii ca fiind majoritari. Sprijinul lor va fi cu siguranță crucial pentru ambii candidați, în cursul campaniei electorale ajunsă pe ultima sută de metri înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Religia, în centrul dezbaterii

EFE scrie că liderul de extremă dreapta l-a acuzat în mai multe rânduri pe Lula că, dacă revine la putere, intenţionează să închidă biserici, acuzaţie dezminţită în repetate ocazii de fostul preşedinte.

De altfel, Lula a făcut un nou gest faţă de persoanele religioase, primind marţi, de ziua Sfântului Francisc din Assisi, la sediul său de campanie, un grup de fraţi franciscani. După ce a primit binecuvântarea din partea acestora, liderul progresist a insistat că nu-i place să amestece politica şi religia, pentru că înţelege că „credinţa este un lucru foarte sfânt”.

Totodată, Lula l-a elogiat pe Papa Francisc, despre care a spus că are „un curaj exemplar” fiindcă se pronunţă asupra „tuturor chestiunilor”, de la perioada în care însuşi Lula s-a aflat în închisoare şi până la războiul din Ucraina.

„El nu se teme să apere oamenii”, a apreciat Lula.

La rândul său Bolsonaro a fost în centrul unui imens scandal între „bolsonarişti” pe reţelele sociale, cu o înregistrare video mai veche, în care preşedintele în exerciţiu rosteşte un discurs la un templu masonic. De la altarul de la care vorbeşte Bolsonaro se văd imagini şi simboluri aparţinând masoneriei, ordin iniţiatic pe care catolicii şi evangheliştii obişnuiesc să-l asocieze cu Satana.

Bolsonaro a respins criticile privind apariția la lojă, numind-o "agitație". Totuși, ministrul său al comunicațiilor a pus paie pe foc, distribuind un videoclip al unui influencer și presupus satanist care îl susține pe Lula.

În urma plângerii depuse de Partidul Muncitorilor al lui Lula, autoritatea electorală braziliană a ordonat miercuri rețelelor de socializare să elimine conținutul care îl asociază în mod fals pe candidatul în vârstă de 76 de ani cu satanismul, în caz contrar riscând amenzi.

Clipul în care Bolsonaro s-a lăudat că ar fi dispus să mănânce un indian s-a viralizat

Un clip extras dintr-un interviu din 2016 a circulat, de asemenea, pe rețelele de socializare, cu comentarii scoase din context în care actualul președinte brazilian spunea că ar fi dispus să se alăture ritualului unui trib indigen de a consuma carne umană.

Comentariile s-au viralizat rapid pe Twitter: "Bolsonaro canibalul" și "maçonaro", un joc de cuvinte între "mason" și numele de familie al președintelui, au fost în trending în Brazilia în această săptămână.

„Aș mânca un indian, n-aș avea absolut nicio problemă”, s-a lăudat Bolsonaro în fața unui jurnalist străin în 2016, făcând referire la o experiență pe care a avut-o după ce o comunitate indigenă i-ar fi oferit să mănânce carne de om.

Aș povesti ceva ce s-a întâmplat când am fost în Surucuru... un indian murise și ei îl găteau. Gătesc indieni, e cultura lor”, spune Bolsonaro într-o filmare publicată pe contul său de You Tube în urmă cu șase ani.

„Cadavrele lor?” întreabă năucit jurnalistul.

.„Cadavrele lor”, răspunde Bolsonaro.

„Dar nu ca să le mănânce, nu?” continuă jurnalistul.

Ba da, pentru a le mânca. Îl gătesc timp de vreo două sau trei zile după care îl mănâncă cu banane. Voiam să văd cum este gătit un indian, dar tipul acela mi-a zis că dacă vin trebuie să și mănânc. Le-am spus că îl mănânc, dar nimeni din grupul meu nu a vrut să meargă, așa că n-am mai mers nici eu. Dar aș mânca un indian fără nicio problemă. Așa e cultura lor”, a răspuns Bolsonaro.

Minciună și propagandă

Liderii poporului Yanomami și antropologii au denunțat afirmațiile "delirante" și pline de prejudecăți ale lui Bolsonaro. „Poporul meu nu este canibal... Acest lucru nu există și nici nu a existat vreodată, nici măcar printre strămoșii noștri”, a declarat activistul yanomami Júnior Yanomami pentru ziarul Folha de São Paulo.

Bolsonaro este un mincinos compulsiv”, a scris pe Twitter Sônia Guajajara, o lider indigenă care tocmai a fost aleasă în Congres.

Lula a negat că duce o campanie de dezinformare împotriva contracandidatului său: ”Am văzut imaginile... Nu este nicio invenție, pur și simplu le arătăm oamenilor cum este adversarul nostru", le-a spus el susținătorilor, afirmând că străinii evită Brazilia „de teama canibalului”.

Sâmbătă, un judecător electoral a ordonat Partidului Muncitorilor (PT) al lui Lula să retragă o reclamă care risca să submineze reputația lui Bolsonaro și să afecteze "integritatea procesului electoral". Judecătorul a argumentat că afirmațiile lui Bolsonaro "se refereau la o experiență specifică într-o comunitate indigenă, trăită conform valorilor și moralității existente în această societate".

"Bolsonaro a dezvăluit că ar mânca carne umană", se susținea într-un spot electoral produs de rivalul de stânga al lui Bolsonaro, Luiz Inácio Lula da Silva.

Fostul președinte brazilian a avut un avans de câteva procente în fața lui Bolsonaro în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite