Liderul loviturii de stat din august a preluat puterea în Mali după arestarea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Assimi Goita (stânga), alături de Bah Ndaw (centru), preşedintele arestat din Mali / FOTO EPA-EFE
Assimi Goita (stânga), alături de Bah Ndaw (centru), preşedintele arestat din Mali / FOTO EPA-EFE

Vicepreşedintele interminar al statului Mali, colonelul Assimi Goita, a anunţat că a preluat puterea după ce preşedintele şi premierul ţării nu l-au consultat înainte de formarea unui nou guvern.

„Acest tip de pas arată dorinţa clară a preşedintelui de tranziţie şi a premierului de a nu respecta carta tranziţiei”, a declarat Goita, spunând că acţiunile celor doi lideri „demonstrează intenţia de a sabota tranziţia”.

Alegerile vor fi organizate anul viitor, aşa cum era stabilit, a mai spus Goita.

Preşedintele Bah Ndaw şi premierul Moctar Ouane au fost arestaţi luni şi sunt ţinuţă într-o bază militară din apropierea capitalei Bamako. Acţiunile armatei au fost condamnate de mai multe state, care spun că evenimentele sunt „o tentativă de lovitură de stat”.

Cei doi se aflau în fruntea unui guvern de tranziţie creat după lovitura de stat militară din august care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita. Misiunea acestora era să supravegheze procesul de revenire la democraţie.

Goita, liderul loviturii de stat din august, i-a arestat pe cei doi după ce alţi doi membri ai juntei militare au fost înlăturaţi din guvern.

„Vicepreşedintele tranziţiei s-a văzut obligat să acţioneze pentru a respecta carta tranziţiei şi să apere republica”, arată un comunicat de presă transmis de Goita.

Sunt tot mai multe semne de îngrijorare că evenimentele din ultimele două zile vor destabiliza şi mai mult o ţară în care zone semnificative sun controlate de grupuri apropiate de al-Qaeda şi de ISIS.

Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Uniunea Africană şi multe alte state au condamnat acţiunile armatei şi au cerut eliberare imediată a  liderilor arestaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite