Lider terorist, răpit de Mossad în Iran. Membrii celulei ar fi plănuit să atace israelieni în Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul unei celule teroriste care plănuia un atentat în Cipru a fost răpit în Iran, au admis serviciile de informații externe israeliene joi, într-un comunicat.

Mossad FOTO Shutterstock
Mossad FOTO Shutterstock

Serviciile israeliene au dezvăluit și numele acestuia, și anume Yusef Shahabazi Abbasalilu.

Misiunea s-a desfășurat pe teritoriu iranian, iar în urma acesteia Mossadul l-a reținut pe liderul unei celule teroriste care a recunoscut complotul și a oferit toate detaliile ce au dus la deconspirarea și destructurarea celulei in Cipru, au transmis serviciile de informații externe din Israel.

Instrucțiuni de la Corpul Gardienilor Revoluției Islamice

Abbasalilu a primit instrucțiuni detaliate de la membri de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și le-a explicat anchetatorilor cum urma să fie pus în aplicare complotul și unde să găsească toate materialele necesare și pe membrii celulei, a transmis Mossad.

Agenția a transmis ulterior informațiile autorităților cipriote, care i-au arestat pe majoritatea celorlalți membri ai celulei.

Duminică, The Jerusalem Post și Phile News au relatat că Mossadul și Cipru au dejucat un atac terorist planificat de Iran împotriva evreilor din statul insular.

Potrivit acelei relatări inițiale,  Corpul Gardienilor Revoluției Islamice a planificat atacul, care a fost dejucat în urma cooperării între Cipru și partenerii occidentali, printre care SUA și Israelul.

Cooperare Israel-Cipru împotriva terorismului iranian

Ierusalimul și Nicosia au colaborat și anterior pentru a zădărnici comploturile iraniene împotriva israelienilor pe teritoriul altor țări. În 2021, au arestat un asasin plătit de IRGC pentru a ucide oameni de afaceri israelieni în Cipru. Miliardarul Teddy Sagi, printre alții, a fost evacuat în Israel la acea vreme.

Canalul 12 a adăugat duminică că celula teroristă a vizat un om de afaceri evreu, o locație a comunității Chabad și hoteluri pe care israelienii obișnuiesc să le viziteze. Șapte membri ai celulei au fost arestați, iar unul a reușit să evadeze.

În martie, poliția greacă a destructurat ceea ce a numit o rețea teroristă străină care opera în țară și a arestat doi cetățeni străini.

Potrivit Mossad și AFP, teroriștii plănuiau atunci să atace israelieni în Grecia. "Acesta este o altă instanță în care Iranul încearcă să folosească teroarea împotriva unor ținte israeliene și evreiești din străinătate", declara Mossadul la acea vreme.

De asemenea, Mossadul a contribuit la identificarea legăturii dintre celula teroristă locală din Grecia și operațiunile teroriste globale mai ample ale Iranului.

Potrivit agenției de informații, "împreună cu partenerii noștri din domeniul informațiilor, vom acționa pentru a zădărnici intențiile Iranului de a face rău în întreaga lume".

În cazul Greciei, teroriștii plănuiau să lovească o țintă de "mare valoare simbolică": O sinagogă evreiască, care funcționează și ca restaurant, situată în centrul Atenei, a relatat presa elenă.

În 2022, presa greacă a remarcat că cetățeni pakistanezi au fost implicați într-o tentativă de atac asupra unui israelian în Istanbul, Turcia.

Nu a fost clar dacă mass-media grecească făcea referire la operațiunea comună Turcia-Mossad din septembrie 2022, în urma căreia a fost salvată viața unui număr mare de turiști israelieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite