Libia cere ONU să ridice embargoul privind armele împotriva sa pentru a putea lupta împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să ridice embargoul privind armele impus Guvernului său, astfel încât acesta să poată lupta mai eficient împotriva militanţilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), relatează Bloomberg.

Ministrul libian de Externe, Mohammed al-Dairi, a vorbit în faţa Consiliului la câteva zile după ce militanţii libieni care au jurat credinţă Statului Islamic au publicat o înregistrare video cu decapitarea a 21 de creştini egipteni, o acţiune care a determinat Egiptul să răspundă cu atacuri aeriene.

Al-Dairi a cerut comunităţii internaţionale să ajute Guvernul său să facă faţă "repercusiunilor negative" în regiune şi dincolo de aceasta, inclusiv în Europa. 

"Dacă noi eşuăm în a ni se furniza arme şi antrenament, acest lucru nu poate să fie decât în favoarea extremiştilor", a declarat el.

În afară de ridicarea embargoului, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry a cerut Consiliului să îşi dubleze eforturile de a împiedica armele să ajungă la militanţi instituind blocade navale pentru ca încărcăturile să nu ajungă în porturile care nu sunt controlate de Guvernul libian. 

Diplomatul egiptean a cerut, de asemenea, undă verde pentru ca naţiunile să adopte măsuri împtoriva teroriştilor, aşa cum a făcut Egiptul prin raidurile aeriene împotriva militanţilor în oraşul Derna.

Consiliul ar trebui să le permită statelor care vor să asiste "Guvernul libian legitim în confruntarea cu terorismul şi impunerea securităţii, având în vedere dificultăţile mari cu care se confruntă Guvernul legitim în această privinţă", a precizat el. 

Iordania va pune la dispoziţie un proiect de rezoluţie pe această temă, a precizat el. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite