Kim Jong-un nu mai vrea să împartă puterea nici cu familia. Imagini cu unchiul „liderului suprem” în timp ce este înlăturat cu forţa de la o reuniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa oficială din Coreea de Nord a difuzat luni fotografii cu unchiul liderulului Kim Jong-un înlăturat de pe scaun de către poliţie în timpul unei reuniuni, imagini neobişnuite pentru această ţară, ce evidenţiază decăderea bruscă a celui care era considerat numărul doi în ierarhia de la Phenian.

Coreea de Nord a confirmat în cursul dimineţii demiterea influentului unchi, eminenţa gri a regimului, care a fost acuzat că este un insurgent corupt, un bărbat afemeiat şi un toxicoman.

Potrivit agenţiei de presă KCNA, unul dintre principalele canale ale propagandei regimului comunist, Jang a fost demis pentru că a comis "acte criminale" şi a condus un grup "contrarevoluţionar".

Înlăturarea acestui demnitar şi executarea a doi dintre consilierii săi apropiaţi au fost anunţate săptămâna trecută de serviciile de informaţii sud-coreene. Televiziunea publică - singura existentă în Coreea de Nord - a difuzat două fotografii ale lui Jang Song-Thaek, unde poate fi văzut cum este smuls din scaun de doi bărbaţi în uniformă, în timpul a ceea ce pare a fi o adunare politică, sub privirile înmărmurite ale înalţilor demnitari.

Este extrem de rar în Coreea de Nord să se facă publice imagini în care sunt umiliţi oficiali de rang înalt. Mişcarea este considerată ultimul pas al „liderului suprem” Kim Jong-un de a-şi consolida puterea prin înlăturarea unchiului său, confidententul tatălui său, din sfera conducerii.

Prin demiterea ruşinoasă a acestuia, Kim Jong-un „decapitează” vechea gardă de lideri de la Phenian, în funcţii de pe vremea tatălui său, Kim Jong-il, pentru a-şi instaura noii locotenenţi, spun analiştii. 

image

Alte imagini, publicate de televiziunea nord-coreeană, îl arată pe liderul Kim Jong-un în timp ce priveşte nonşalant adunarea de pe un podium şi înconjurat de alţi oficiali de rang înalt a partidului, între care Kim Yong-Nam, preşedintele ţării (titlu onorific), şi Choe Ryong-Hae, confidentul liderului nord-coreean.

image

Căderea din graţie a lui Jan Song Thaek marchează un punct fără precedent pentru Coreea de Nord. Alături de soţia acestuia Kim Kyong Hu, unchiul  lui Kim Jong-un era considerat „paznicul dinastiei Kim” şi de multe ori i s-a atribuit puterea, nepotul său fiind văzut mai degrabă drept paravan. 

Cea mai recentă astfel de situaţie a avut loc în primăvară, în contextul unei acutizări a retoricii antiamericane a Coreei de Nord, care-i ameninţa constant cu „focul nuclear” pe americani şi pe sud-coreeni. 

Atunci, la fiecare apariţie publică, Kim Jong-un era însoţit de cuplul Kim Kyong Hu şi Jan Song Thaek, unchiul şi mătuşa sa, ambii în vârstă de 66 de ani. Cei doi au fost aleşi personal de Kim Jong-il, fostul lider nord-coreean, pentru a-i ajuta fiul să-şi consolideze autoritatea. Mătuşa sa este uşor de recunoscut: aproape fără excepţie, ea este singura femeie în fotografiile oficiale de la Phenian. Ea conduce Departamentul pentru Organizare şi Ghidare. 

Soţul ei, care a fost cel mai apropiat confident al defunctului lider Kim Jong-il, era vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi este omul de legătură cu China, al cărei sprijin reprezintă încă perfuziile care ţin în viaţă economia nord-coreeană. 

Însă misiunea primordială a cuplului era asigurarea continuităţii dinastiei Kim, iar pentru asta ei trebuie să-i creeze lui Kim Jong-un imaginea unui lider dur, ferm, care înspăimântă Vestul. 

Dinastia Kim a fost venit la putere în 1948, când Kim Il-sung a preluat frâiele puterii şi a devenit „Preşedintele Etern”. Nepotul său, cunoscut acum ca „Liderul Suprem” – formulă de adresare folosită i de Fidel Castro în mesajul pe care i l-a transmis, face eforturi pentru a se asemăna chiar şi fizic cu bunicul său. 

Ca fiică a primului lider al ţării, sora celui de-al doilea şi acum mătuşa celui de-al treilea, Kim Kyong Hu a fost o figură politică înaltă în ultimele patru decenii. A dispărut din viaţa publică în perioada 2003-2009, aparent căzând din graţiile familiei. În 2010 însă a reapărut mai puternică decât niciodată şi a fost făcută general cu patru stele în acelaşi an. 

Cine conduce de fapt Coreea de Nord? Cine sunt oamenii din spatele lui Kim Jong-un

Citeşte şi:

Coreea de Nord l-a expulzat pe veteranul american arestat pentru „acte ostile“

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că l-a expulzat pe americanul Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, arestat la sfârşitul lui octombrie şi acuzat de infracţiuni comise în războiul intercoreean, relatează AFP.

Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi apropiaţi ai acestuia executaţi

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.

FOTO Tiranii din Coreea de Nord vor să bage mai mulţi oameni la închisoare

Amnesty International a publicat recent un raport bazat pe imagini din satelit care sugerează că unele dintre cele mai mari închisori politice din Coreea de Nord îşi măresc numărul deţinuţilor, estimat în prezent la peste 100.000 de oameni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite