Judecătoare afgană: Femeile judecător vor fi executate fără un proces. Nu ne simţim în siguranţă. Singura soluţie e să emigrăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibani care au preluat puterea în Afganistan FOTO Arhivă
Talibani care au preluat puterea în Afganistan FOTO Arhivă

Judecătoarea afgană Tayeba Parsa de la Curtea de Apel din Kabul a declarat, într-un intervu acordat revistei Forumul Judecătorilor, că „singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze". „Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător”, a afirmat ea.

Judecătoarea Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a vorbit, în interviul pentru Revista Forumul Judecătorilor, despre îngrijorările pe care le are în contextul situaţiei actuale din Afganistan.

Care este principala temere pentru dumneavoastră după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan?

Tayeba Parsa: Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbaţi judecători au fost ucişi de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simţim în siguranţă şi nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executaţi fără un proces.

Credeţi că toate femeile judecător din Afganistan vor fi îndepărtate din funcţie?

Tayeba Parsa: Da, credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcţii, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, şi din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediaţi doar judecătorii Hazara.

Cum poate ajuta comunitatea internaţională şi, în special, judecătorii din întreaga lume?

Tayeba Parsa: Comunitatea internaţională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului şi ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înţelegem că fac asta doar din cauza comunităţii internaţionale.

Emigrarea din Afganistan va fi singura şansă de a scăpa cu viaţă pentru judecătorii afgani?

Tayeba Parsa: Da, singura modalitate de a fi în viaţă şi în siguranţă pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele şi se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că şi-au pierdut toate speranţele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite