Japonia: Avertizare de evacuare din cauza posibilei erupţii a unui vulcan aflat lângă reactorul nuclear de la Sendai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulcanul Sakurajima din Japonia a început să erupă FOTO AP
Vulcanul Sakurajima din Japonia a început să erupă FOTO AP

Oamenii care locuiesc lângă vulcanul Sakurajima, aflat la peste 50 de kilometri de centrala nucleară Sendai, au fost sfătuiţi de oficialităţi să evacueze zona, după o alertă guvernamentală privind eruperea vulcanului. Peste 800 de cutremure au fost detectate local.

Aproximativ 77 de rezidenţi au fost sfătuiţi să evacueze zona vulcanului Sakurajima, din Japonia, iar 24 dintre ei s-au supus, a anunţat Agenţia pentru Managementul Incendiilor şi Dezastrelor Naturale. Un oficial din cadrul agenţiei de meteorologie a explicat că Sakujima erupe constant, dar e posibil ca acum să aibă loc o explozie mai mare. 

Posibilitatea unei erupţii la scară mare a devenit foarte probabilă pentru Sakujima“, anunţă agenţia, avertizând că locuitorii trebuie să fie pregătiţi pentru evacuare. „Există pericolul să cadă pietre la baza muntelui, aşa că avertizăm rezidenţii să fie gata să plece, dacă este nevoie“, continuă anunţul oficialităţilor.

Erupţia din 1914 a vulcanului Sakujima a fost cea mai puternică. Atunic, lava a umplut strâmtoarea care separa insula de continent, transformând-o astfel într-o peninsulă.

Centrala nucleară Sendai este primul reactor care a fost repornit potrivit noilor reguli de siguranţă impuse ca urmare a dezastrului din 2011 de la Fukushima. Operatorul centralei, Compania de Electricitate Kyushu, spune că testele de presiune arată că reactorul poate rezista la un impact al unui tsunami de 15 metri. Tsunamiul din 2011 care a devastat Japonia a avut peste 40 de metri înălţime, notează „International Business Times“.

Anul trecut, muntele Ontake din Japonia centrală a erupt pe neaşteptate, ucigând 63 de persoane. Japonia are peste 100 de vulcani activi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite