Iranul vrea să cumpere avioane de luptă Su-35 din Rusia

0
Publicat:

Iranul intenţionează să cumpere din Rusia avioane de luptă multirol Su-35, a anunţat şeful forţelor aeriene militare, generalul Hamid Vahedi, citat duminică seara de o media locală, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Iranul intenționează să cumpere avioane Su 35 din Rusia FOTO wikipedia.org
Iranul intenționează să cumpere avioane Su 35 din Rusia FOTO wikipedia.org

"Achiziţia de avioane Suhoi Su-35 este luată în considerare de armata aeriană" a Iranului, a declarat generalul pentru Borna, o agenţie de presă afiliată Ministerului Sporturilor iranian. SUA ameninţă cu sancţiuni severe toate ţările care fac comerţ cu forţele iraniene, în special cu Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - inclusă pe lista neagră cu "organizaţii teroriste".

Critici din partea Washingtonului

De mai mulţi ani, Iranul şi Rusia poartă discuţii cu privire la livrarea către Teheran a unor avioane de luptă Suhoi Su-30, atrăgându-şi critici din partea Washingtonului. de această dată, oficialul de la Teheran a precizat că în viitorul apropiat vor fi cumpărate avioanele de vânătoare.

"Achiziţionarea avioanelor Suhoi Su-30 nu mai este pe ordinea de zi", a indicat Vahedi, explicând: "Noi sperăm să cumpărăm în perspectivă avioane de vânătoare Su-35 de generaţia 4++", o versiune a modelului Suhoi Su-30 cu fuzelaj, motoare şi avionică modernizate.

În 2010, Rusia a suspendat vânzarea

Teheranul şi Moscova au încheiat în 2007 un contract pentru livrarea sistemului antirachetă S-300 rusesc, dar în 2010 Rusia a suspendat vânzarea, conformându-se unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la programul nuclear iranian. În 2015, cu puţin timp înainte de încheierea unui acord internaţional privind programul nuclear iranian, Moscova a autorizat din nou livrarea S-300.

Acuzație respinsă de Teheran

Ministerul iranian al Apărării declarase pentru mass-media locale în 2016 că ţara este de acum "în posesia sistemului strategic S-300". Rusia a lansat la 9 august un satelit iranian de observare care, potrivit presei americane, ar putea fi utilizat de către Moscova pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina, o supoziţie respinsă de Teheran, conform agenţiei de presă menţionate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite