Iranul neagă că furnizează arme Rusiei: „Avem cooperare militară, dar fără livrări de arme”

0
Publicat:

Iranul a criticat Uniunea Europeană pentru poziţia ei faţă de protestele ce au loc în ţară, în timpul unui apel telefonic cu un oficial al UE în cursul căruia a negat de asemenea informaţiile despre vânzări de arme către Rusia, relatează Agerpres.

Hossein Amirabdollahian și Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Hossein Amirabdollahian și Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

"Tulburările, incendierile şi operaţiunile teroriste nu mai au nimic de-a face cu protestele paşnice", a declarat ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian în convorbirea telefonică cu şeful politicii externe a UE Josep Borrell, conform site-ului Ministerului de Externe de la Teheran sâmbătă.

Şeful diplomaţiei iraniene a calificat operaţiunile poliţiei împotriva protestelor drept absolut legitime şi a avertizat că UE nu ar trebui să folosească aceste incidente ca o scuză pentru a pune presiune asupra Iranului.

Potrivit mass-media, UE intenţionează să impună luni sancţiuni Iranului pentru reprimarea protestelor.

Teheranul a avertizat UE în legătură cu o „reacţie adecvată" în acest caz. Se vorbeşte chiar despre ruperea relaţiilor diplomatice şi expulzarea ambasadorului UE.

Protestele la nivel naţional au fost declanşate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie. Femeia kurdă a fost reţinută de poliţia de moravuri pentru că nu a respectat strictele reglementări vestimentare publice pentru femei.

Amirabdollahian a negat de asemenea că Iranul a furnizat arme Rusiei şi participă activ la conflictul militar din Ucraina.

Avem cooperare militară cu Rusia, dar fără livrări de arme", a declarat Amirabdollahian în apelul telefonic, potrivit unor surse iraniene.

Teheranul a negat în mod constant informaţiile despre livrarea şi utilizarea de drone iraniene în conflictul din Ucraina, deşi ele au fost confirmate de partea rusă, aminteşte DPA. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri