Iranul cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept „organizaţie teroristă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut sâmbătă la Riad ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept ''organizaţie teroristă'' din cauza operaţiunii ei armate în Fâşia Gaza, informează France Presse şi Reuters.

Ebrahim Raisi, prședintele iranian FOTO: EPA EFE
Ebrahim Raisi, prședintele iranian FOTO: EPA EFE

În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Raisi a chemat de asemenea ţările musulmane să se pregătească să-i "înarmeze pe palestinieni" dacă "crimele de război" ale Israelului continuă, scrie Agerpres.

"Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă", a declarat preşedintele iranian în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) consacrată războiului dintre Israel şi Hamas.

Hamas, susţinută de Iran care o consideră "mişcare de eliberare", este clasificată drept organizaţie teroristă, mai ales de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană, aminteşte AFP.

"Acum, când organizaţiile internaţionale au devenit inutile, trebuie să jucăm un rol", a adăugat Raisi, îndemnând ţările musulmane "să rupă toate relaţiile politice şi economice" cu Israelul, pe care Iranul nu îl recunoaşte.

"Nu există altă cale decât să se reziste în faţa Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa ei împotriva Israelului", a spus Raisi în discursul său.

El a cerut "un boicot comercial împotriva regimului sionist, în special în sectorul energetic".

Ebrahim Raisi a acuzat din nou Statele Unite că sunt "principalul partener" al Israelului "în aceste crime". "America a intrat de fapt direct în război trimiţând nave" în estul Mediteranei, a spus el.

La cinci săptămâni de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, circa 1.200 de persoane au fost ucise în partea israeliană, potrivit autorităţilor, şi peste 11.000 în Gaza conform Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas.

Vizita lui Ebrahim Raisi la Riad este prima în Arabia Saudită de la anunţul-surpriză în martie privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări după cei au fost rupte şapte ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite