Erdogan amenință cu un atac terestru în nordul Siriei: „Îi vom elimina cât mai curând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan amenință cu posibilitatea lansării unei „operaţiuni terestre" în Siria, după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi Irak şi după mai multe tiruri de rachetă asupra teritoriului Turciei dinspre teritoriul sirian.

Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA EFE

Erdogan amenință încă din luna mai cu lansarea unei noi operațiuni militare în nordul Siriei, iar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care Ankara l-a atribuit imediat luptătorilor kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), a precipitat evenimentele.

Forțele aeriene turce au lansat duminică o serie de raiduri care au vizat poziții ale PKK și YPG în nordul Irakului și în Siria, ucigând 37 de persoane, potrivit unui bilanț prezentat luni seara de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), care dispune de o rețea extinsă de contacte în Siria.

Atacul forțelor turce vine după o serie de atacuri cu rachete de pe teritoriul sirian care au făcut doi morți și aproape 30 de răniți în Turcia.

„Le cunoaştem identitatea, amplasamentul şi trecutul terorist. De asemenea ştim foarte bine cine îi sprijină financiar, cine îi înarmează şi încurajează pe terorişti", a mai spus Erdogan.

Rusia, însă, s-a arătat îngrijorată de o potenţială incursiune armată a Turciei în Siria.

„Înţelegem şi respectăm preocupările Turciei când vine vorba de asigurarea propriei securităţi. Credem că este dreptul legitim al Turciei. În acelaşi timp, le solicităm ambelor tabere să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la destabilizarea situaţiei", a declarat purătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Militanţii kuzi au negat orice implicare în atentat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite