Irakul cere din nou echipament militar Rusiei pentru a lupta împotriva insurgenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul irakian al Apărării, Saadoun al-Doulaïmi, va realiza în această săptămână o vizită la Moscova pentru a solicita omologului său rus, precum şi liderului de la Kremlin, echipament militar în vederea continuării ofensivei asupra insurgenţilor din Irak, informează AFP.

„Ministrul Apărării Saadoun al-Doulaïmi a plecat de la Bagdad la Moscova unde se va întâlni cu ministrul rus al Apărării, precum şi cu alţi oficiali pentru a le solicita arme şi avioane militare moderne pentru Irak”, a anunţat de curând purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării, generalul-locotenent Mohammed al-Askari.

De asemenea, oficialul din Irak va transmite şi o scrisoare oficială liderului rus Vladimir Putin din partea premierului Nouri al-Maliki.

În cadrul scrisorii, prim-ministrul irakian îi solicită lui Vladimir Putin să reconsidere situaţia de securitate şi politică din Irak şi să consolideze în acelaşi timp cooperarea militară dintre cele două state.

La sfârşitul lunii iunie, Bagdadul a primit din partea Rusiei cinci avioane Suhoi, în vederea efectuării unei contraofensive asupra insurgenţilor Statului Islamic (SI) care au preluat controlul asupra mai multor regiuni din Irak.

Irakul se confruntă în prezent cu o criză provocată de insurgenţii sunniţi din grupul Statul Islamic (IS), rebeli care au reuşit să preia controlul mai multor oraşe din ţară. În luna iunie cel puţin 2.417 de persoane şi-au pierdut viaţa, majoritatea lor fiind civili, potrivit ONU.


Citeşte şi:

Un nou stat islamic în Orientul Mijlociu

Noul Stat Islamic, apărut în Orientul Mijlociu, nu ar fi fost posibil fără largul concurs al şeicilor suniţi. La 29 iunie, Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) a anunţat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman.

Atac asupra unui bordel din Bagdad. Militanţii şiiţi au ucis 28 de femei şi şase bărbaţi

Militanţi şiiţi au atacat sâmbătă mai multe apartamente dintr-un bloc din Bagdad, despre care vecinii spun că erau folosite pentru prostituţie. Fundamentaliştii au ucis 34 de persoane şi au lăsat un mesaj sinistru pe uşă: „Aceasta este soarta oricărei prostituate”.

Irak: Lupta pentru funcţiile politice destabilizează ţara mai mult decât atacurile insurgenţilor

În timp ce militanţii suniţi avansează spre Bagdad, politicenii irakieni s-au confruntat cu probleme majore în procesul de alegere a unui nou lider al Parlamentului, la ultima întâlnire ce-a avut loc duminică în capitala Irakului, Bagdad.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri