Investigație BBC: Industria parfumurilor de lux folosește copii la munca de jos

0
Publicat:

O investigație a BBC asupra lanțurilor de aprovizionare cu parfumuri a dezvălui că iasomia folosită de furnizorii Lancôme și Aerin Beauty a fost culeasă de minori.
Cu toate acestea, mărcile de parfumuri de lux pretind că au toleranță zero față de munca copiilor.

Parfum de lux. FOTO Pixabay
Parfum de lux. FOTO Pixabay


L'Oréal, proprietarul Lancôme, a declarat că s-a angajat să respecte drepturile omului. 

Iasomia folosită în Lancôme Idôle L'Intense - și Ikat Jasmine și Limone Di Sicilia pentru Aerin Beauty - provine din Egipt, care produce aproximativ jumătate din cantitatea mondială de flori de iasomie - un ingredient cheie al parfumului.

Specialiștii din industrie au spus pentru BBC că anumite companii care dețin multe mărci de lux restrâng bugetele, ceea ce vine la pachet cu salarii foarte mici, iar culegătorii egipteni de iasomie spun că acest lucru îi obligă să-i implice și pe copii.

Raportorul special al ONU pentru formele contemporane de sclavie, Tomoya Obokata, a declarat că este deranjat de dovezile BBC, care includ filmări sub acoperire în câmpurile de iasomie egiptene în timpul sezonului de culegere de anul trecut.

Odată ce iasomia a fost culesă și cântărită, este transferată prin puncte de colectare la una dintre câteva fabrici locale care extrag ulei din flori - principalele trei fiind A Fakhry and Co, Hashem Brothers și Machalico.

În fiecare an, fabricile sunt cele care stabilesc prețul pentru iasomie.

Heba, un localnică din districtul Gharbia, din Egiptului, își trezește familia la ora 03:00 dimineața pentru a începe să culeagă florile înainte ca Soarele să ardă.

Ea a declarat pentru BBC că are nevoie de cei patru copii ai săi - cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani - pentru a o ajuta la cules.

La fel ca majoritatea culegătorilor de iasomie din Egipt, este „culegătoare independentă” și lucrează la o mică fermă. Cu cât ea și copiii ei pot alege mai mult, cu atât câștigă mai mult.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite