Încă doi oficiali asasinaţi în Ecuador: Brigitte Garcia, cel mai tânăr primar, şi un consilier

0
Publicat:

Cel mai tânăr primar din Ecuador, Brigitte Garcia, și un consilier au fost găsiți împușcați mortal într-o mașină duminică dimineața, a anunțat poliția din această țară sud-americană, aflată în mijlocul unui val de violențe pe care autoritățile îl pun pe seama traficului de droguri, relatează Reuters.

Brigitte Garcia, foto Profimedia
Brigitte Garcia, foto Profimedia

Poliția națională a anunțat că investighează moartea Brigittei Garcia, primarul din San Vicente, în vârstă de 27 de ani, și a lui Jairo Loor, după descoperirea cadavrelor lor în provincia Manabi. Ambii au suferit răni prin împușcare, a precizat poliția într-un comunicat.

„În această dimineață, în sectorul San Vicente, Manabí, au fost identificate două persoane în interiorul unui vehicul, fără semne vitale, cu răni provocate de impactul unei arme de foc, care corespund lui Jairo L. și Brigitte G. (primarul cantonului San Vicente)”, a spus poliția.

Brigitte Garcia făcea parte din Partidul Revoluția Cetățenească al fostului președinte Rafael Correa.

Luisa Gonzalez, candidatul prezidențial al partidului la recentele alegeri, a postat un mesaj pe reţelele de socializare în care spune că s-a ajuns în situaţia în care nimeni nu mai este în siguranţă în Ecuador.

„Tocmai am aflat că au asasinat-o pe colega noastră primar din San Vicente, Brigitte Garcia. (...) Nu am cuvinte, sunt în stare de șoc, nimeni nu este în siguranță în Ecuador, NIMENI”, a subliniat Luisa Gonzalez în postarea sa.

Brigitte Garcia este cea mai recentă personalitate politică din țară care a fost ucisă, după asasinarea candidatului la președinție Fernando Villavicencio, în august anul trecut. Villavicencio, un critic vocal al corupției și al crimei organizate, a fost ucis în timp ce pleca de la un eveniment de campanie, cu două săptămâni înainte de alegeri.

Pe lângă politicieni, și procurorii au fost victime ale violenței. Cel mai recent caz a fost asasinarea în Guayaquil a lui César Suárez, care o investiga pe soția traficantului Fito, care a evadat.

Președintele Daniel Noboa a declarat starea de urgență în ianuarie, pe fondul unei creșteri a violențelor, în timpul cărora mai mulţi bărbați înarmați au invadat un post de televiziune în timpul unei emisiuni în direct. De asemenea, Daniel Noboa a desemnat 22 de grupuri criminale drept organizații teroriste.

Starea de urgență a fost prelungită la începutul acestei luni.

Din ianuarie, când a fost declarată starea de urgență, poliţia a efectuat aproape 165.000 de operațiuni, peste 12.000 de arestări, a ucis 15 persoane considerate „teroriști” și a confiscat aproximativ 65 de tone de droguri, potrivit unui rezumat al Executivului.

Situat în mijlocul Columbiei și Peru, cei mai mari producători de cocaină din lume, Ecuadorul a devenit un centru logistic pentru transportul drogurilor către Statele Unite și Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite