Ideile lui Hugo Chavez în economie: "E ca şi cum ai avea un pistol la tâmplă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hugo Chavez
Hugo Chavez

Venezuelenii au intrat în panică şi au stat la coadă să cumpăre televizoare, DVD-uri şi frigidere de import, îngrijoraţi de o posibilă creştere a preţurilor, după ce preşedintele Hugo Chavez a depreciat cursul monedei naţionale, bolivarul şi a adoptat un sistem de schimb valutar multiplu pentru protejarea economiei.

Pentru produsele "neesenţiale", cursul bolivarului a fost stabilit mult mai sus, decât pentru bunurile de import de strictă necesitate, precum alimentele şi medicamentele. Cursul valutar seamănă cu politica adoptată de Venezuela în anii '80, când scăderea exporturilor de petrol a dus, în 1983, la o depreciere cunoscută de venezueleni ca "Vinerea Neagră".

Un votant al lui Hugo Chavez: "Am sperat la un socialism suedez dar am primit unul cubanez"

Un manager de supermarket a recunoscut că a mărit "câteva preţuri" dar răzgândit ascultând discursul lui Hugo Chavez. "E ca şi cum ai avea un pistol la tâmplă", a declarat el.

Experţii cred că deprecierea valutei va alimenta inflaţia şi corupţia. Economist în cadrul Moody's, Juan Pablo Fuentes a spus că "deprecierea are un efect imediat asupra consumatorilor. Vom observa o scădere drastică a consumului, ce este unul dintre principalii piloni ai creşterii economice".

Profesor la Universitatea Harvard, Ricardo Hausmann, avertizează că Venezuela adoptă politici care au eşuat în urmă cu două decenii. "America Latină a învăţat în anii '80 că astfel de politici nu funcţionează", afirmă Hausmann, care a fost ministru în cabinetul venezuelean în anii '90. "Este mult prea simplu să furi bani printr-un curs valutar multiplu. Obţii profit numai din diferenţa dintre cursuri", a explicat el.

Preşedintele Venezuelei a declarat duminică, în cadrul emisiunii sale săptămânale, "Alo Presidente", că va trimite armata pe străzi pentru a se asigura că antreprenorii nu măresc preţurile, după decizia de devalorizare a monedei naţionale.

Hamburgerul antiimperialist McChavez, ideea lui Chavez de „luptă“ împotriva principiilor şi cutumelor capitaliste: un lanţ de restaurante fast-food unde un hamburger, numit sugestiv McChavez, costă de cinci ori mai puţin decât cel de la McDonald’s.

Hugo Chavez vrea "telenovele socialiste"

Serialele televizate trebuie să treacă printr-un proces revoluţionar. "Nu cinematografie capitalistă, care este o otravă, îi incită pe copiii noştri să consume droguri şi chiar îi împinge spre delincvenţă", a zis liderul stângii radicale latino-americane la programul său televizat "Alo, Presidente!", difuzat în fiecare duminică. "Am fost recent în Cuba şi ei difuzează acolo seriale cu caracter social, socialist, nu telenovele capitaliste", a explicat Chavez.

Sfat economic: Nu mai cântaţi la duş!

Hugo Chavez le-a cerut venezuelenilor să nu mai cânte când fac duş. "Unii oameni cântă la duş o jumătate de oră", a declarat Chavez în octombrie 2009. "Nu copii, trei minute sunt mai mult decât suficiente. Eu m-am numărat, trei minute şi uite, nu miros", a spus Chavez, ca sfat pentru economisirea energiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite