FOTO Masacrul din Gaza: peste 500 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
. Un tată pietrificat de durere îşi înmormântează copilaşul ucis FOTO Reuters
. Un tată pietrificat de durere îşi înmormântează copilaşul ucis FOTO Reuters

Palestinienii din oraşul Gaza City se află sub asediu, după ce trupele israeliene şi-au intensificat atacurile în cea de-a 14 zi a Operaţiunii Tăişul Protector, în ciuda apelurilor internaţionale.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că cei 60.000 de soldaţi mobilizaţi în Gaza nu se vor opri până la „restabilirea calmului“ şi distrugerea forţei militare a grupării palestiniene Hamas. 

israel

FOTO Reuters Armata israeliană a anunţat că va continua ofensiva până la „restabilirea calmului“

Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, informează că operaţiunea este foarte precisă şi vizează tunelurile secrete ale Hamas, iar trupele sale acţionează pentru reducerea victimelor colaterale. Luni, trupele israliene au destructurat un grup terorist care folosea două tuneluri pentru a transporta arme în Gaza.

Situaţia de pe teren se prezintă cu totul diferit decât în rapoartele şi comunicatele Forţelor Armate Israeliene (IDF).

Corespondenţii internaţionali de presă, aflaţi în Fâşia Gaza, relatează de mai multe zile atrocităţile la care populaţia civilă este supusă, prin bombardamente neîntrerupte şi lipsa accesului la serviciile de bază. 

Cel puţin 513 palestinieni, în proporţie de 80% civili, au fost ucişi de la debutul ofensivei israeliene la 8 iulie, iar bilanţul răniţilor a depăşit 3.150 oameni, potrivit datelor obţinute de Crucea Roşie.

Partea israeliană a înregistrat 18 victime, dintre care 15 soldaţi în IDF, şi alţi 40 de oameni răniţi. În plus, şapte militari israelieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în confruntările din Fâşia Gaza, informează un comunicat militar.

Agenţia ONU pentru Refugiaţii palestinieni a anunţat că 85.000 de localnici părăsit zonele aflate sub bombardament, apelând la taberele stabilite de Naţiunile Unite în zonă.

Foto Reuters Mii de palestinieni au părăsit luni Gaza City, înghesuiţi în camioane sau pe jos

fasia gaza foto reuters

Organizaţia „Medici fără Frontiere“ a cerut guvernului israelian să oprească atacurile în Fâşia Gaza, deoarece Israelul „complică eforturile de salvare a civililor“. Mai mult, Crucea Roşie a făcut apel la forţele israeliene să permită accesul membrilor săi în oraş pentru a putea evacua civilii afectaţi, în colaborare cu personalul medical palestinian, care face eforturi supraomeneşti să facă faţă numărului uriaş de răniţi. 

Reprezentanţii Crucii Roşii au denunţat faptul că soldaţii IDF au tras asupra a două ambulanţe care transportau răniţi şi împiedică echipele de salvare să îşi exercite atribuţiile. Doi paramedici au fost ucişi duminică, în timp ce răspundeau unui apel de salvare. „Medici fără Frontiere“ şi „Crucea Roşie“ au denunţat bombardarea etajului trei a spitalului Al-Aqsa, unde se află sălile de operaţie şi salonul de reanimare, luni seara. Atacul a produs cel puţin cinci morţi şi 16 răniţi. 

fasia gaza foto reuters

FOTO Paramedicul Abu Khamees a răspuns unui apel de urgenţă, numai pentru a descoperi la faţa locului, că întreaga sa familie fusese ucisă în timpul bombardamentelor în Gaza City

fasia gaza foto reuters

FOTO Corespondenţii internaţionali de presă şi-au lăsat echipamentele pe jos, pentru a ajuta la salvarea palestinienilor prinşi între dărâmături, în cartierul Shajaya, distrus de bombele israeliene

Comunitatea internaţională condamnă verbal, fără acţiuni

Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a anunţat că se va deplasa în regiune pentru a discuta condiţiile unei încetări a focului, denunţând „acţiunile atroce" ale armatei israeliene, după ce duminică peste 110 civili au fost ucişi.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, ajunge marţi la Cairo, unde va încerca intermedierea unei soluţii de încetare a focului şi oprire a ofensivei israeliene pe de o parte, şi ripostele Hamas, de cealaltă parte. Kerry a fost suprins în timp ce critica vizibil iritat ofensiva israeliană, despre care liderii de la Tel Aviv susţin că este „precisă“, în timp ce numărul morţilor între civili este de peste 513

Naţiunile Unite au anunţat organizarea miercuri a unei reuniuni extraordinare a Consiliului pentru Drepturile Omului, pe tema situaţiei din „teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv din Ierusalimul de Est", pe fondul confruntărilor între armata israeliană şi palestinieni, relatează AFP.

„Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va organiza o reuniune extraordinară, miercuri 23 iulie, pe tema situaţiei din teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv din Ierusalimul de Est", anunţă Naţiunile Unite într-un comunicat oficial.

Premierul turc a criticat administraţia de la Casa Albă. „Dacă America va cotinua să spună că Israelul îşi foloseşte dreptul la autoapărare, este indiscutabil că America este cea care trebuie să îşi facă autocritica", a declarat pentru postul de televiziune premierul Erdogan. Liga Arabă a cerut Naţiunilor Unite să includă victimele făcute de operaţiunea israeliană, în categoria „crimelor de război“.

Peste 60 de personalităţi internaţionale, 7 laureaţi ai premiului Nobel şi o laureată a premiului Sakharov, de naţionalitate israeliană, au cerut într-o scrisoare deschisă aplicarea unui embargou al armelor, pentru Israel. 

INFOGRAFIE israel palestina

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/fa-ia-gaza" target="_blank">View the story "Fâşia Gaza " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite