Erdogan nu a obţinut sprijinul Iranului sau al Rusiei pentru o ofensivă în Siria, afirmă Damascul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan Foto EPA EFE (arhiva)
Recep Tayyip Erdogan Foto EPA EFE (arhiva)

Ministrul de externe sirian, Faysal Mekdad, aflat în vizită în Iran, a afirmat miercuri că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a putut obţine sprijinul Iranului sau al Rusiei pentru o nouă ofensivă în Siria, transmite AFP.

Ministrul sirian a făcut aceste declaraţii la o zi după summitul tripartit care i-a reunit la Teheran pe preşedinţii turc Erdogan, rus Vladimir Putin şi iranian Ebrahim Raisi, potrivit Agerpres. 

Rusia, Iranul şi Turcia sunt actori majori în conflictul declanşat în Siria în 2011. În timp ce Teheranul şi Moscova sprijină regimul lui Bashar al-Assad, Ankara îi susţine pe rebeli.

La summitul de marţi, obiectivele lui Erdogan „nu au fost atinse după discuţii şi puncte de vedere afirmate de prietenii iranian şi rus„, a spus Mekdad într-o conferinţă de presă la Teheran alături de omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian.

Marţi, preşedintele turc, care vrea să creeze o zonă tampon de 30 km de-a lungul frontierei cu Siria, s-a arătat hotărât să lanseze „în curând” o nouă operaţiune militară împotriva forţelor kurde care controlează zona.

„Trebuie să fie clar pentru toţi că în regiune nu este loc pentru mişcările teroriste separatiste şi afiliaţii lor. Noi ne vom continua în curând lupta împotriva organizaţiilor teroriste”, a prevenit Erdogan.

În întrevederea cu preşedintele turc, ayatollahul iranian Ali Khamenei a subliniat opoziţia Teheranului faţă de o operaţiune militară turcă în Siria, considerând-o „prejudiciabilă” pentru regiune, şi a chemat la o reglementare prin dialog între Ankara, Damasc, Moscova şi Teheran.

Moscova lansase deja un apel către Ankara să se abţină de la o astfel de operaţiune în Siria.

În comunicatul comun de la finalul summitului de la Teheran, cele trei state susţin implicit Ankara în lupta sa împotriva kurzilor, exprimându-şi „voinţa de a se opune unor ambiţii separatiste ce ar putea submina suveranitatea şi integritatea Siriei” şi ameninţa securitatea ţărilor vecine.

Potrivit şefului diplomaţiei siriene, orice incursiune turcă ar declanşa un „alt tip de conflict” între cele două ţări.

La rândul său, omologul iranian a subliniat necesitatea retragerii forţelor americane desfăşurate în regiunile din Siria de la est de Eufrat, el reluând astfel un apel lansat marţi de ayatollahul Khamenei cu prilejul întrevederii cu preşedintele rus.

„Prezenţa forţelor armate americane la est de Eufrat este una dintre problemele din regiune”, a afirmat Amir-Abdollahian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite