Doi morţi în urma unei explozii la o uzină nucleară din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchin este o bază militară controversată unde Israel şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) suspectează că Republica Islamică încearcă să dezvolte un dispozitiv nuclear exploziv
Parchin este o bază militară controversată unde Israel şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) suspectează că Republica Islamică încearcă să dezvolte un dispozitiv nuclear exploziv

Doi muncitori au fost ucişi într-o explozie ce a avut loc într-o fabrică aflată la sud-est de Teheran, lângă reactorul nuclear din Parchin, a raportat luni agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA. Agenţia a citat şi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Industriilor Apărării, care a spus că un incendiu a avut loc duminică noapte, ucigând doi oameni. Agenţia nu a oferit alte informaţii.

Însă, Agenţia de Ştiri a Studenţilor Iranieni, cu un statut semi-oficial în stat, a mai raportat şi că explozia a avut loc la o bază militară de lângă Teheran, ucigând doi oameni. „Din nefericire, doi muncitori au fost ucişi“, este citat purtătorul de cuvânt. 

Site-ul opoziţiei, Saham, a spus că o uriaşă explozie a avut loc la o uzină din Parchin, localizată la 30 de kilometri în sud-estul Teheranului. Potrivit raportului, explozia puternică a făcut să explodeze ferestrele unor clădiri aflate la 15 kilometri distanţă, iar martorii oculari au putut observa explozia de la distanţă.

Parchin este o bază militară controversată unde Israel şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) suspectează că Republica Islamică încearcă să dezvolte un dispozitiv nuclear exploziv. Inspectorilor IAEA nu li s-a permis accesul acolo încă din 2005, potrivit „Jerusalem Post“.

Un comunicat de-al ministrului Serviciilor Secrete israeliene, Yuval Steinitz specifica faptul că sursele interne de neutroni, cum ar fi uraniul, ar fi folosite în testele de implozii nucleare de la Parchin. 

În luna mai 2014, a izbucnit un incendiu la o bază de depozitare a ţiţeiului în nord-vestul oraşului iranian Qazvin. La acea vreme au existat rapoarte contradictorii privind răniţii, agenţia de stat IRNA spunând că nu există niciun rănit, iar agenţia iraniană Fars raportând că au fost aproximativ 50 de oameni răniţi, unii dintre ei grav.

„Channel 2 News“ din Israel a raportat că în trecut se susţinea că Qazvin găzduia „un amplasament nuclear secret“ în care se depozitase şi uraniu. În ianuarie 2013, oficiali ai serviciilor secrete iraniene au confirmat că o explozie ar fi distrus baza nucleară Fordow din Iran, care era folosită pentru a îmbogăţi uraniul.

În urmă cu trei ani, Iran a spus că a avut loc o explozie imensă la o bază militară localizată la 45 de kilometri în vestul Teheranului, în explozie murind 17 membri ai Gărzii Revoluţionare, inclusiv şeful programului de rachete al forţelor de elită. Se spunea că explozia a fost cauzată de un accident în timp ce se mutau nişte arme, conchide „Jerusalem Post“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite