Doi deputați din Senegal, condamnați la închisoare după ce și-au lovit o colegă însărcinată VIDEO

0
Publicat:

Doi deputați din opoziție din Senegal vor sta după gratii 6 luni, după ce au lovit o femeie însărcinată, colegă a celor doi, în timpul dezbaterii bugetare din 1 decembrie, relatează BBC. Femeia a fost în pericol de a pierde copilul.

Este vorba despre Massata Samb și Mamadou Niang care au atacat-o pe Amy Ndiaye după ce aceasta a criticat o personalitate religioasă din opoziție.

Pe lângă condamnarea la 6 luni de închisoare, judecătorul a decis, de asemenea, ca cei doi parlamentari să-i plătească lui Amy Ndiaye aproximativ 8.100 de dolari, drept despăgubire.

Scandalul a fost condamnat pe scară largă și a stârnit o dezbatere despre drepturile femeilor. În imaginile devenite virale, Samb este văzut pălmuind-o pe Ndiaye, în timpul dezbaterii de pe 1 decembrie. Ea încearcă să se aprere aruncând un scaun, dar este lovită cu piciorul în burtă de Niang. Scandalul ia amploare în timp ce alți parlamentari încearcă să aplaneze conflictul.

Bătaie în Parlamentul senegalez FOTO Captură video
Bătaie în Parlamentul senegalez FOTO Captură video

Conform sursei citate, Amy Ndiaye, membră a coaliției de guvernământ Benno Bokk Yakaar, a leșinat și a existat riscul de a pierde copilul. Ea a avut nevoie de îngrijiri medicale și, deși a fost externată, „rămâne într-o situație extrem de dificilă”, a anunțat avocatul ei, Baboucar Cisse, agenției de presă AFP.

Deși lucrurile au fost mai mult decât evidente, cei doi parlamentari au negat acuzațiile. „Vor rămâne în închisoare, în așteptarea recursului”, a declarat unul dintre apărătorii lor, Abdy Nar Ndiaye.

Dezbateri aprinse

Incidentul a dat naștere unei dezbateri aprinse despre discursul parlamentar şi atacurile asupra femeilor.  Acesta a coincis în special cu o campanie de sensibilizare împotriva violenţei domestice. Senegalul este privit pe scară largă ca un far de stabilitate şi democraţie în Africa de Vest - o regiune cunoscută pentru lovituri de stat şi dictaturi, relatează AFP.

Alegerile legislative din iulie au dus la o situaţie de egalitate virtuală, ceea ce a obligat partidul preşedintelui Macky Sall să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere. Sall a fost ales pentru un mandat de şapte ani în 2012 şi reales pentru un mandat de cinci ani în 2019. El nu şi-a dezvăluit planurile pentru următorul scrutin prezidenţial, care va avea loc în 2024 Niang şi Samb, care au fost arestaţi pe 15 decembrie, nu au fost prezenţi în instanţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite