Directorul principalei agenţii de securitate din Australia divulgă o reţea de spionaj străină: „E un trădător”

0
Publicat:

Directorul principalei agenţii de securitate australiene a dezvăluit miercuri existenţa unei reţele de spionaj străine, activă în Australia de mai mulţi ani şi care a recrutat inclusiv un fost responsabil politic, profesori universitari şi oameni de afaceri, informează joi AFP.

Un fost politician australian, acuzat de spionaj FOTO Shutterstock
Un fost politician australian, acuzat de spionaj FOTO Shutterstock

Acest om politic şi-a vândut ţara, partidul său şi pe foştii săi colegi, pentru a servi intereselor unui regim străin", a declarat Mike Burgess, directorul general al Agenţiei australiene de securitate şi informaţii (ASIO), într-un discurs susţinut miercuri la Canberra, anunță Agerpres.

Burgess nu a divulgat nici identitatea acestui fost responsabil politic, nici numele ţării pentru care acţionau aceşti spioni. Acest politician a fost recrutat „în urmă cu mai mulţi ani" şi chiar a propus să fie integrat un membru al familiei prim-ministrului în „orbita spionilor", proiect ce nu i-a reuşit, a declarat Burgess.

Se cere identitatea politicianului

Aceste dezvăluiri publice extrem de rare în materie de operaţiuni de contraspionaj au suscitat imediat reacţii aprinse în Australia, mai multe voci cerând ca identitatea politicianului să fie făcută publică.

Problema este că, dacă el nu-i precizează numele, o umbră planează asupra tuturor celorlalţi" politicieni, a declarat Peter Dutton, liderul opoziţiei conservatoare, la postul de radio 2GB din Sydney, cerându-i lui Burgess să dea „mai multe indicii" privind identitatea acestuia.

Fostul ministru conservator al finanţelor Joe Hockey a declarat că imaginea tuturor parlamentarilor australieni este murdărită de acest caz. „Acest fost politician este un trădător", a declarat el la canalul naţional ABC, apreciind drept „de neconceput" ca el „să nu fie îngrijorat".

Spionii s-au dat drept consultanți

Ministrul australian al apărării, Richard Marles, a afirmat că nu cunoaşte identitatea politicianului, adăugând totodată că „pot exista numeroase motive pentru aceasta".

Această echipă de spioni lucra pentru unitatea supranumită A-Team, pentru Australia Team, a precizat directorul general al ASIO. El a explicat că a făcut aceste dezvăluiri în scopul de a perturba aceste operaţiuni, de a face cunoscut şefilor săi că au fost deconspiraţi şi de a-i pune în gardă pe australieni împotriva acestei „echipe agresive şi experimentate".

Aceasta vizează australienii care au acces la „informaţii privilegiate", pe reţelele sociale, folosind „false personalităţi" anglofone şi promiţând recompense în numerar.

Spionii s-au dat drept consultanţi, funcţionari locali, profesori universitari şi cercetători în cadrul unor grupuri de reflecţie.

Dacă o ţintă muşcă momeala, spionii încearcă să mute conversaţia spre o aplicaţie de mesagerie criptată. O altă etapă ar putea consta în a-i propune o călătorie în străinătate pentru a se întâlni în persoană", a mai spus înaltul responsabil australian.

Australia este membră a Grupului celor 5 - „Five eyes" - o alianţă a serviciilor de informaţii din care mai fac parte SUA, Canada, Regatul Unit şi Noua Zeelandă, ceea ce face din ea o ţintă interesantă pentru agenţii unor ţări precum China şi Rusia.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite