Scriitorul Yang Jun a fost condamnat la moarte cu suspendare în China | VIDEO

0
Publicat:

Scriitorul și academicianul Yang Jun, încarcerat în China din anul 2019 pentru acuzații de spionaj, a fost condamnat la moarte cu suspendare în această țară, a transmis luni Australia, relatează AFP și dpa.

Informaţia a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, potrivit Reuters.

Guvernul australian este consternat de aceasta decizie", a declarat ministrul de externe australian, Penny Wong, într-o conferinţă de presă, subliniind că Australia va reacţiona „în cei mai fermi termeni posibili", scrie Agerpres.

  Yang Jun, născut în China în 1965, a fost judecat în spatele uşilor închise în 2021. Procesul, în urma căruia nu a fost făcut public niciun verdict, a fost ferm criticat de activiştii pentru drepturile omului.

Yang Jun
Yang Jun s-a născut în China în 1965. Foto Captură video YouTube

Scriitorul, cunoscut şi sub numele de Yang Hengjun, a declarat în mai 2021 că a fost torturat într-un loc nedezvăluit în timpul detenţiei sale. Beijingul a respins aceste acuzaţii.

În august 2023, Yang Jun a declarat că se temea pentru viaţa sa în detenţie din cauza unui chist mare la un rinichi.

  Şefa diplomaţiei australiene a declarat luni că ambasadorul Chinei în Australia a fost convocat de Canberra.

Vreau să subliniez suferinţa pe care dr. Yang şi familia sa trebuie să o simtă astăzi, după ani de incertitudine", a declarat ministrul. „Toţi australienii doresc ca dr. Yang să se reunească din nou cu familia sa", a declarat Wong.

Domiciliat în SUA, Yang Jun a fost arestat la sosirea în China în ianuarie 2019. El este autorul unei serii de romane de spionaj şi al unui popular blog în limba chineză.

Această condamnare, confirmată de Beijing, intervine într-un moment în care relaţiile sino-australiene păreau să se îmbunătăţească, odată cu eliberarea în octombrie 2023 a jurnalistului australian Cheng Lei, de asemenea încarcerat în China pentru spionaj.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în 2018, când Australia a exclus Huawei din reţeaua sa de telefonie 5G.

  Beijingul a criticat, de asemenea, Canberra pentru raidurile poliţiei la domiciliile unor jurnalişti chinezi aflaţi în Australia, efectuate în cadrul unei anchete privind o potenţială campanie de influenţă.

Canberra a iritat Beijingul şi prin solicitarea unei anchete internaţionale privind originile pandemiei de COVID-19, care a început în China.

Ca răspuns, Beijingul a impus taxe vamale ridicate pentru numeroase exporturi australiene, inclusiv carne, vin şi orz, şi a oprit importurile de cărbune.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite