Dictatorul nord-corean Kim Jong-un a ordonat simularea unui atac asupra reşedinţei preşedintelui sud-corean şi a mai arestat un american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat săptămâna aceasta mai multe exerciţii militare pentru a simula un atac imaginar asupra reşedinţei preşedintelui sud-coreean, aşa-numita Casă Albastră de la Seul. Phenianul a prezentat un nou deţinut american în faţa presei, vineri, la nouă zile după ce a condamnat un turist american la 15 ani de muncă forţată pentru „subversiune“, relatează AP.

Astfel, nord-coreeni au testat vineri o artilerie de rachete cu rază lungă de acţiune, susţinând că ţinta atacului este Casa Albastră din Seul. Însă, liderii sud-coreeni nu au fost surprinşi că rachetele vecinilor lor belicoşi nu au aterizat în curtea preşedintelui.

În loc să tragă asupra unor ţinte reale, armata nord-coreeană a vizat mai multe ţinte imaginare, susţinând că vor lovi inclusiv Seulul.

Preşedintele sud-coreean Park Geun-hye a condamnat într-un discurs atitudinea Phenianului, precizând că Coreea de Nord lansează provocări la care nu i se va răspunde.

Park a anunţat că armata sud-coreeană ar trebui să fie pregătită pentru orice tip de atac din partea Coreei de Nord. Aceasta va lua parte la summitul nuclear al Statelor Unite, unde vor fi discutate strategii pentru denuclearizarea regimului de la Phenian.

 Coreea de Nord a testat cu succes un motor de rachetă cu combustibil solid, a anunţat joi presa nord-coreeană de stat, relatează DPA online.

Liderul nord-coreean a făcut această revendicare în timpul unei vizite la o instalaţie subterană de testare de motoare, potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap, care citează agenţia nord-coreeană oficială KCNA.

Succesul acestui test va "produce mare oroare şi teroare în inimile inamicilor", a apreciat Kim.

"Vom continua realizările în ştiinţa apărării, care-i vor face pe inamicii noştri să tremure de frică", a adugat el.

Phenianul "pare să se afle în (primele) etape ale dezvoltării" unor rachete cu combustibil solid, a declarat Moon Sang-gyun, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Appărării.

"Trecerea Coreei de Nord la rachete cu combustibil solid ar putea însemna că ar putea lansa rachete frecvent", a adăugat el.

Anunţarea acestui test are loc în contextul unor tensiuni sporite în Peninsula Coreeană, după ce Phenianul a detonat în ianuarie un dispozitiv nuclear şi a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune în februarie.

Regimul stalinist din această ţară izolată a efectuat luna aceasta o serie de tiruri de testare, în timpul exerciţiilor militare comune sud-coreeano-americane, pe care Phenianul le denunţă drept o repetiţie în vederea unei invazii.

Washingtonul şi Seulul subliniază că aceste exerciţii sunt defensive

image

Tot într-un gest de provocare, Phenianul a prezentat un nou deţinut american în faţa presei vineri, la nouă zile după ce a condamnat un turist american la 15 ani de muncă forţată pentru "subversiune", relatează AP online.

Kim Tong Chol (foto) a declarat într-o conferinţă de presă, vineri, în capitala nord-coreeană, că a comis fapte de spionaj, pe care nu le-a precizat, cu scopul de a submina regimul.

El a declarat că a fost reţinut în octombrie.

Aceasta nu este prima dată când regimul organizează astfel de conferinţe de presă în care deţinuţi străini citesc declaraţii prin care îşi asumă infracţiuni şi laudă dictatura nord-coreeană. După ce au fost eliberaţi, ei au declarat că au fost obligaţi să facă asemenea declaraţii.

Regimul stalinist l-a condamnat săptămâna trecută pe studentul american Otto Warmbier la închisoare, după ce a "mărturisit" că a încercat să fure un obiect pe care era inscripţionat un slogan de propagandă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite