Deversarea apei de la Fukushima: După o lună, concentraţia de tritiu rămâne sub nivelul minim detectabil

0
Publicat:

  Concentraţia de tritiu în apele din jurul centralei nucleare de la Fukushima rămâne sub nivelul minim detectabil la o lună de la începerea deversării în ocean, a anunţat luni guvernul nipon, citat de agenţia EFE.

Centrala nucleară de la Fukushima
Centrala nucleară de la Fukushima FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Angajaţii Ministerului japonez al Mediului au testat radioactivitatea în probe de apă prelevate din diverse locaţii din jurul centralei de la începutul deversării, pe 24 august, iar până în prezent nu au fost detectate niveluri peste normal sau peste reglementările locale sau internaţionale, scrie Agerpres.

  În cele mai recente date publicate luni, la aproximativ o lună de la începerea deversărilor, concentraţia de tritiu era sub nivelul minim detectabil de 10 becquereli pe litru, mai exact între 7 şi 8 Bq/L.

Aşa-numita limită de detecţie a unei metode analitice este nivelul minim pe care trebuie să îl aibă substanţa studiată pentru a fi detectată cu o certitudine rezonabilă. Atunci când sunt identificate niveluri mai scăzute (în acest caz de 10 Bq/L), se consideră că ar putea fi vorba de un fals pozitiv şi, prin urmare, această măsură este luată ca referinţă.

Probele pentru acest studiu, al cincilea de acest gen, au fost colectate marţea trecută în unsprezece locaţii diferite din largul prefecturii Fukushima, în nord-estul ţării, între care un punct în apropierea zonei în care se află gura tunelului de evacuare şi un altul la 50 de kilometri distanţă.

În toate măsurătorile de până acum, concentraţiile de tritiu au rămas sub nivelul minim de detecţie, potrivit cifrelor furnizate de autorităţile japoneze.

Deversarea ar putea continua timp de minimum 30 de ani

Guvernul de la Tokyo intenţionează pentru moment să continue monitorizarea nivelurilor de tritiu o dată pe săptămână.

Nici proprietarul centralei şi responsabil pentru deversare, TEPCO, nici Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu au detectat niveluri anormale în măsurătorile lor.

  Milioane de tone de apă contaminată au fost generate în instalaţiile centralei, fie prin lucrările de răcire a reactoarelor avariate şi a combustibilului topit în accidentul nuclear din 2011, fie prin infiltrarea apei de ploaie de-a lungul anilor.

Această apă este tratată printr-un sistem complex de filtrare care elimină majoritatea elementelor radioactive nocive, cu excepţia tritiului (un izotop nuclear natural), înainte de a fi depozitată în rezervoare pentru a fi evacuată. Această apă tratată este cea la care se face referire ca fiind „deversarea de la Fukushima".

  În prezent, există peste 1.000 de rezervoare pe amplasamentul centralei şi se aşteaptă ca deversarea lor să continue timp de cel puţin 30 de ani.

Apa tratată este diluată pentru a reduce concentraţiile de tritiu prezente la mai puţin de un sfert din limita permisă de reglementările naţionale de siguranţă şi la niveluri care se încadrează în standardele internaţionale avute în vedere de AIEA

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite