Date despre 22.000 de combatanţi ai Statului Islamic, obţinute de un post britanic de televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 22.000 de documente care conţin datele personale ale jihadiştilor din Statul Islamic, inclusiv numere de telefon, adrese, numele reale şi contacte ale unor rude au fost obţinute de pe un stick de memorie furat de la şeful forţelor de securitate interne ale Statului Islamic şi obţinute de Sky News.

Datele, care au fost predate de jurnalişti autorităţilor de la Londra, conţin date ale unor combatanţi islamişti din 51 de ţări, inclusiv Marea Britanie. În momentul în care aceştia s-au alăturat ISIS, au completat formulare cu 23 de întrebări legate de detalii personale, experienţă şi motivaţie.

Stick-ul a fost furat de un tânăr care s-a alăturat Statului Islamic, dar a fost dezamăgit şi a parasit organizaţia. El a fugit din Siria în Turcia, unde s-a întâlnit cu jurnaliştii Sky News.

Fostul director pentru operaţiuni antiterrorism în lume din cadrul serviciilor secrete britanice MI6, Richard Barrett, a descris documentele drept o “lovitură fantastică” dată Statului Islamic.

„Va fi o adevărată mină de aur în ceea ce priveşte informaţiile, ce au o importanţă (...) enormă pentru mulţi oameni, în special pentru serviciile de spionaj şi securitate“, a adăugat el.

Miercuri, Poliţia federală germană a anunţat că serviciile europene de securitate au obţinut, prin cooperare, date despre mii de combatanţi ai Statului Islamic, din formularele completate de aceştia atunci când s-au alăturat grupării teroriste.

Autenticitatea acestora a fost confirmată, ţinând cont de detaliile pe care serviciile de securitate le ştiau deja.

Anterior, autorităţile erau nevoite să se bazeze pe comunicaţii interceptate sau pe declaraţii ale martorilor pentru a lega suspecţi de terorism de Statul Islamic.

Documentele obţinute se vor dovedi cruciale în cazul unor viitoare puneri sub acuzare ale islamiştilor care ajung în Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite