Cum au reacționat SUA şi Germania la propunerea lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore în Ucraina

0
Publicat:

Este ceea ce preşedintele american le-a  declarat joi jurnaliştilor la Casa Albă, răspunzând astfel la întrebarea acestora despre opinia sa referitor la propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează sursa amintită, citată de Agerpres.

Joe Biden. FOTO Profimedia
Joe Biden. FOTO Profimedia

„Era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden despre preşedintele rus.

Potrivit Kremlinului, Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun, făcut de patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a spus că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate și a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi.

Germania, despre că „pretinsa” încetare a focului

Oficialii germani au spus joi, potrivit AFP, că „pretinsa” încetare de către Rusia a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă.

Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a scris, într-un mesaj pe Twitter, ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie.

Kievul a respins apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill I, la o încetare a focului cu prilejul Crăciunului ortodox de rit vechi, sărbătorit la 7 ianuarie.

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite