Cum a rezistat o casă veche de 100 de ani în mijlocul incendiilor care au distrus totul pe insula Maui

0
Publicat:

O locuință veche de peste 100 de ani din Lahaina a fost ocolită de flăcări, în timp ce restul orașului istoric a fost distrus aproape în totalitate, scrie BBC.

Casa neatinsa de flacari Lahaina Maui Foto AFP1 jpg

Imaginile cu o singura casa care a supraviețuit incendiilor devastatoare din Maui, în timp ce restul cartierului din care făcea parte a fost complet ars, s-au viralizat pe internet. Inclusiv proprietarii casei se miră de ce clădirea a fost singura care a supraviețuit.

Proprietarii casei ferite de flăcări se aflau în Massachusetts când au aflat de incendii. Trip Millikin și soția lui au auzit că întregul lor cartier era cuprins de flăcări și cel mai probabil va fi distrus. În filmările aeriene de a doua zi, casa lor era singura intactă. "Am început să plângem", a spus Trip pentru Honolulul Civil Beat.

Familia Millikin spune că nu știu exact ce le-a salvat casa. În urmă cu doi ani, ei au cumpărat proprietatea veche de 100 de ani și au început s-o renoveze pentru că era în stare foarte avansată de degradare. Este posibil ca renovările să o fi salvat de flăcări, au spus ei presei americane.

Cuplul a schimbat acoperișul din șindrilă bituminoasă cu unul acoperit cu țiglă metalică, a înconjurat proprietatea cu pietre de râu și au scos vegetația din jurul casei, însă niciuna dintre aceste măsuri nu era gândită să oprească un eventual incendiu, potrivit lor. "Este o casă 100% din lemn, nu este complet ignifugă", a declarat Dora Millikin pentru Los Angeles Times.

Ea a spus că, pe măsură ce incendiul se întindea, bucăți de lemn aprinse loveau acoperișurile oamenilor. "Dacă era din șindrilă bituminoasă, ar fi luat foc. Altfel, cădeau de pe acoperiș și aprindeau vegetația din jurul casei", mai spune Dora Millikin. Totodată, faptul că locuința nu se afla lipită de alte case poate să fi avut un rol, distanța acționând ca o zonă-tampon.

Familia Millikin vrea să revină în Lahaina când va fi sigur și spune că își va oferi casa ca să găzduiască persoane care și-au pierdut-o pe a lor.

Bilanţul victimelor cauzate de incendiile care au devastat aproape în întregime un oraş de pe insula Maui a ajuns la 110 morţi, au anunţat miercuri autorităţile din arhipelagul american Hawaii, recunoscând în mod public că nu au fost folosite sirenele în timpul tragediei, relatează AFP.

Oficialii din Hawaii le-au cerut turiștilor să renunțe la vacanțele în arhipelag și să nu mai vină acolo, dar mii de oameni au rămas, iar alții au continuat să zboare spre această destinație, provocând furia locuitorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite