Coreea de Sud îţi îndeamnă cetăţenii să părăsească un complex industrial din apropierea graniţei cu Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Sud i-a îndemnat vineri să se întoarcă în ţară pe toţi sud-coreenii rămaşi în complexul de la Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, după ce Phenianul l-a închis de facto pe 3 aprilie, răspunzând astfel refuzului regimului stalinist de a relua negocierile în acest dosar, relatează AFP.

"Guvernul a luat decizia inevitabilă de a retrage toate persoanele care se află (la Kaesong), pentru securitatea lor", a declarat ministrul sud-coreean pentru Reunificare Ryoo Kihl-jae, într-o conferinţă de presă.

"Coreea de Nord trebuie să garanteze revenirea în deplină siguranţă a personalului nostru şi să protejeze interesele companiilor prezente la Kaesong", a adăugat el.

Coreea de Sud a oferit joi 24 de ore regimului nord-coreean pentru a accepta oferta sa de dialog, avertizând că în caz contrar se expune unor "măsuri semnificative".

Dar Coreea de Nord a anunţat vineri că respinge ultimatumul "necinstit" şi a imputat Seulului responsabilitatea pentru închiderea instalaţiei care se află, portivit ei, "în pragul prăbuşirii".

"Dacă marionetele sud-coreene continuă să agraveze situaţia, va trebui să luăm măsuri finale şi grave", a declarat Comisia pentru apărare naţională sud-coreeană, citată de agenţia Yonhap.

Phenianul le interzice sud-coreenilor accesul la complexul Kaesong, situat pe teritoriul său la circa zece kilometri de frontieră, din 3 aprilie. Acesta şi-a retras cei 53.000 de angajaţi ai săi în timp ce tensiunile sunt puternice în Peninsula Coreeană.

Cei mai mulţi dintre cei 850 de angajaţi sud-coreeni de la Kaesong nu s-au mai întors de atunci, dar 170 au rămas să supravegheze instalaţiile celor 123 de companii vizate.

Singura relicvă a eforturilor de apropiere intercoreene, după suspendarea relaţiilor bilaterale în 2010, complexul de la Kaesong a rămas deschis de-a lungul timpului, cu mici excepţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite