Coreea de Sud a lansat cu succes primul său satelit spion pe orbită

0
Publicat:

Coreea de Sud a reușit să lanseze cu succes primul său satelit militar de spionaj dezvoltat și construit local. Satelitul coreean a fost lansat cu succes dintr-o bază americană din California, a transmis ministrul apărării, potrivit KoreaHerald.

Satelit generic FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Satelit generic FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Necesitatea pentru un satelit militar vine ca parte a  unor eforturi ale Seulului de a dezvolta noi capacități pentru a contra amenințările tot mai mari ale Coreei de Nord.

Lansarea satelitului sud-coreean a fost realizată de către o rachetă SpaceX Falcon 9 de la baza Spațială Vandenberg și are loc la o săptămână după ce Phenianul a declarat că și-a lansat cu succes un satelit spion în urmă cu o săptămână.

Ministerul apărării al Coreei de Sud declarat că satelitul a fost plasat pe orbita terestră la aproximativ patru minute de la lansare și a reușit să comunice normal cu solul, ceea ce confirmă funcționarea în parametri.

Până în prezent Coreea de Sud s-a bazat pentru imagini de înaltă rezoluție din spațiu pe contractori privați și pe armata americană, dar face eforturi pentru a dezvolta o rețea de sateliți militari independentă, obiectivul fiind ca până în 2025 să mai fie lansați încă patru sateliți.

Experții se așteaptă că această nouă abordare ar putea intensifica cursa pentru spațiu între cele două Corei, deoarece Coreea de Nord a reușit să lanseze primul său satelit spion pe orbită pe 21 noiembrie, după două încercări eșuate la începutul acestui an și a promis că va lansa mai mulți într-un interval scurt de timp.

Oficialii militari și-au exprimat speranța că sateliții de recunoaștere vor servi drept „ochi” pentru sistemul de lovitură preventivă Kill Chain al Coreei de Sud, deoarece vor permite detectarea rapidă, precum și semnele de avertizare timpurie ale unui potențial atac nuclear sau cu rachete nord-coreene.

Sistemul Kill Chain este o strategie pe trei axe a Coreei de Sud, care include, de asemenea, informații din satelit, sistemul de apărare aeriană și antirachetă din Coreea, aviația, precum măsuri de atac preventiv sau represalii prin care să fie realizată incapacitarea conducerii și capacităților militare nord-coreeane în cazul unui conflict major. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite