Coreea de Nord a confirmat că a testat o rachetă hipersonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP
Foto AFP

Seul şi Tokyo au detectat miercuri lansarea unei presupuse rachete balistice din Coreea de Nord, care a căzut în mare, la estul Peninsulei Coreene. Phenianul a confirmat, dar a precizat că a testat cu succes o rachetă hipersonică.

Acesta a fost al doilea test nord-coreean al unei rachete hipersonice raportat până în prezent, primul fiind organizat în septembrie anul trecut. Ţara are ca scop adăugarea acestei rachete în arsenalul său.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide şi mai agile decât cele standard, ceea ce le face mult mai greu de interceptat de sistemele de apărare antirachetă.

Cea testată miercuri avea la bord un „focos planat hipersonic” care „a lovit cu precizie o ţintă aflată la 700 de km distanţă”, a declarat Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA), scrie AFP.

Statele Unite au condamnat lansarea, cerând Phenianul să ia un loc la masa de discuţii.

„Această lansare încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii RPDC şi pentru comunitatea internaţională”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat

Dialogul dintre Washington şi Phenian rămâne blocat din 2019, ultima întâlnire a liderului Kim Jong-Un cu preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, având loc la Hanoi, Vietnam.

Cu Joe Biden ca preşedinte, Statele Unite şi-au anunţat în mod repetat disponibilitatea de a se întâlni cu reprezentanţii nord-coreeni, spunând totodată că vor căuta să ajungă la denuclearizare, dar Phenianul a respins până acum oferta, acuzând Washingtonul că urmăreşte politici „ostile”.

În deceniul de când Kim Jong Un a preluat puterea, Coreea de Nord a făcut progrese rapide pe partea de tehnologie militară, fiind desigur sancţiunată internaţional.

Primul test militar nord-coreean din 2022 a urmat unui an plin de altele asemănătoare, în ciuda dificultăţilor economice grave impuse de pandemia de coronavirus.

Înrăutăţirea situaţiei economice nu a stânjenit aceste programe, Coreea de Nord continuând să urmărească dezvoltarea de arme militare, a declarat un raport al ONU în octombrie.

Îngrijorările au crescut cu privire la o criză alimentară totală în Coreea de Nord, iar un expert în drepturile omului al Naţiunilor Unite a avertizat în octombrie că cei mai vulnerabili cetăţeni sunt „în pericol de foamete”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite