Secretarul general NATO salută decizia comisiei parlamentului turc de aprobare a aderării Suediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat marţi protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 19 luni de suspans, a declarat un deputat turc al opoziţiei, Utku Cakirozer (CHP), relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Suedia, Turcia, NATO. FOTO: Shutterstock
Suedia, Turcia, NATO. FOTO: Shutterstock

Textul acordului urmează să fie transmis Adunării Naţionale Plenare pentru intrarea definitivă a ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică.

Momentul la care se va întâmpla acest lucru nu a fost încă precizat.

Amintim că Suedia a solicitat primirea în NATO în mai anul trecut, deodată cu Finlanda, după ce forţele ruse au invadat teritoriul ucrainean.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obiectat atunci faţă de ambele demersuri, susţinând că statele nordice îi protejează pe cei pe care Turcia îi acuză de terorism şi aplică embargouri asupra comerţului cu armament. În aprilie, Turcia a susţinut candidatura Finlandei, însă a amânat acceptarea Suediei ca membră a alianţei.

Ankara a cerut guvernului de la Stockholm mai multe măsuri pentru interzicerea activităţii în Suedia a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă şi de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Suedia a reacţionat printr-un proiect de lege care incriminează apartenenţa la organizaţiile teroriste şi a eliminat restricţiile la exporturile de armament către Turcia, afirmând că şi-a îndeplinit astfel angajamentele luate printr-o înţelegere de anul trecut.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

"Contez pe (aceste două state) să își finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare" pentru aderarea Suediei, "ceea ce va face NATO mai puternică", a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat.

Turcia și Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticențele.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiționat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite