Columbia: Executivul a semnat un armistiţiu istoric cu rebelii de extremă-stânga FARC, după 52 de ani de conflict armat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Bogota şi rebelii stângişti din Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) au semnat joi un armistiţiu istoric, ce pune capăt celui mai lung conflict armat din emisfera nordică, care s-a desfăşurat continuu din 1964 şi până în prezent. Acordul semnat la Havana reprezintă penultimul pas în finalizarea unui război prelungit, în care au pierit peste 220.000 de persoane, scrie Reuters.

După mai bine de trei ani de negocieri tensionate, acordul cu privire la organizarea unor negocieri de pace în Havana reprezintă penultimul pas în finalizarea conflictului care a marcat ultima jumătate de secol din istoria statului latino-american.

”Sper ca aceasta să fie ultima zi de război, Suntem aproape de un acord de pace”, a declarat comandantul FARC, Rodrigo Londono, mult mai cunoscut sub numele de război, Timochenko. Vocea sa a fost înecată de plâns în timp ce dădea mâna cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, la ceremonia de semnare a armistiţiului definitiv din Havana.

Între timp, la ceremonia de semnare a acordului a participat şi preşedintele cubanez Raul Castro, secretarul general ONU Ban Ki-moon, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele chilian Michelle Bachelet.

Juan Santos a susţinut că acordul include termeni cu privire la demilitarizarea şi demobilizarea militanţilor FARC.

La jumătatea celui de-al doilea mandat, preşedintele Santos va intra în istorie pentru semnarea păcii cu FARC, care ar putea să producă o creştere economică anuală de 2%.

Însă, analiştii susţin că îmbunătăţirile de securitate din ultimele decenii au adus deja beneficiile aşteptate de columbieni prin semnarea păcii.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite