Ciclonul Batsirai a lovit insula Madagascar. Cel puţin 10 persoane au murit şi un oraş a fost distrus aproape complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciclonul Batsirai, văzut din spaţiu, înainte de a lovi insula Madagascar Foto EPA EFE
Ciclonul Batsirai, văzut din spaţiu, înainte de a lovi insula Madagascar Foto EPA EFE

Cel puţin zece persoane au murit în sud-estul Madagascarului în urma ciclonului Batsirai, al doilea care a lovit insula din Oceanul Indian în doar două săptămâni, provocând inundaţii şi punând la pământ clădiri şi linii de electricitate, relatează The Guardian.

Unul dintre oraşele cele mai afectate oraşe a fost Nosy Varika de pe coasta de est, unde aproape 95% dintre clădiri au fost distruse.

„Parcă am fost bombardaţi. Oraşul Nosy Varika este aproape 95% distrus. Casele solide şi-au văzut acoperişurile luate de vânt. Cabanele din lemn au fost în cea mai mare parte distruse”, a spus un oficial al Madagascarului. 

Biroul de gestionare a dezastrelor şi riscurilor din Madagascar a anunţat într-un buletin că 10 persoane au fost ucise.

„Am văzut doar dezolare: copaci smulşi, stâlpi de electricitate căzuţi, acoperişuri rupte de vânt, oraşul complet sub apă”, a declarat Nirina Rahaingosoa, un locuitor din Fianarantsoa, oraş aflat ​​la 420 km sud de Antananarivo, pentru Reuters. Electricitatea a fost întreruptă în oraş, deoarece stâlpii au fost răsturnaţi de rafale de vânt care au suflat toată noaptea până duminică dimineaţa, a spus el.

Un alt rezident a declarat pentru Reuters că inclusiv şcolile şi bisericile care urmau să-i adăpostească pe cei strămutaţi din zona oraşului Mananjary au rămas fără acoperişuri.

Ciclonul Batsirai a atins sâmbătă insula cu aproape 30 de milioane de locuitori, aducând pe coasta de est ploi abundente, însoţite de rafale de vânt de 165 km/h. Potrivit estimărilor autorităţilor, până la 150.000 de oameni ar putea fi strămutaţi.

Pagubele provocate de furtună se adaugă celor lăsate în urmă de ciclonul Ana, care a lovit Madagascarul pe 22 ianuarie. 55 de persoane au murit atunci şi alte 130.000 au fost strămutate.

După ce a devastat Madagascarul, ciclonul Ana s-a mutat spre vest, ajungând în Mozambic şi până în Malawi. În total, 88 de persoane au fost ucise.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite