China, acuzată de ascunderea obiectivelor militare în spațiu. Avertismentul șefului NASA

0
0
Publicat:

Într-o dezvăluire uluitoare, șeful agenției spațiale americane NASA, Bill Nelson, a ridicat problema folosirii de către China a programelor civile în scopuri militare, în spațiu. Potrivit DPA, Nelson a făcut aceste afirmații în fața Congresului, atrăgând atenția asupra unui posibil pericol.

Șeful agenției spațiale americane NASA, Bill Nelson FOTO Arhivă
Șeful agenției spațiale americane NASA, Bill Nelson FOTO Arhivă

China a făcut pași extraordinari în spațiu, în special în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoși, a declarat Bill Nelson într-o intervenție despre cererea de buget a agenției spațiale americane pentru 2025, subliniind că o mare parte din așa-numitul lor program spațial civil este un program militar.

Planuri ambițioase până în 2030

Șeful NASA a adăugat că Statele Unite ale Americii nu își vor pierde „avantajul global” în spațiu, dar a subliniat necesitatea de a rămâne vigilenți.

Cred că ar fi mai bine să nu lăsăm garda jos, a adăugat el.

Îngrijorarea lui Nelson nu se oprește aici. El a avertizat că există riscul ca China să revendice teritoriul lunar înaintea SUA: Îngrijorarea mea este dacă China ar ajunge prima acolo și ar spune brusc 'ok, acesta este teritoriul nostru, stați deoparte'.

Deși șeful agenției spațiale americane speră că programul spațial chinez își va veni în fire și va înțelege că spațiul civil este pentru utilizări pașnice, el a recunoscut că nu a observat niciun indiciu în acest sens din partea Chinei.

În timp ce NASA își propune să trimită oameni pe Lună prin programul Artemis, China desfășoară un program spațial ambițios, urmărind să ajungă din urmă SUA și Rusia.

La numai 20 de ani de la trimiterea propriilor astronauți în spațiu, China operează acum o stație spațială modernă și explorează Luna și Marte, cu planuri ambițioase de a trimite oameni pe Lună până în 2030.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite