Cerințele OMS cu privire la arestarea directorului spitalului Al Shifa din Gaza. „Nu avem informații”

0
Publicat:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis, vineri, o declarație în urma arestării directorului spitalului Al Shifa din Gaza de către autoritățile israeliene, exprimându-și îngrijorarea cu privire la situația sa actuală.

Spitalul Al Shifa din Gaza FOTO Profimedia
Spitalul Al Shifa din Gaza FOTO Profimedia

OMS a declarat că nu deține informații despre soarta directorului și a altor membri ai personalului medical arestați și a solicitat ca drepturile lor să fie „pe deplin respectate” în timpul detenției.

În comunicat, OMS a informat că directorul spitalului Al Shifa a fost arestat împreună cu alți cinci lucrători sanitari în timp ce participau la o misiune ONU pentru evacuarea pacienților. Din cei șase, doi au fost eliberați, dar OMS nu are informații despre ceilalți patru, inclusiv directorul spitalului.

„Nu avem informații despre situația celorlalți patru membri ai personalului medical, printre care directorul spitalului Al Shifa”, a precizat OMS într-un comunicat, subliniind importanța respectării drepturilor legale și umane ale acestora.

În contextul cercetărilor în curs, efectuate de trupele israeliene în spitalul Al Shifa, OMS a atras atenția asupra necesității ca drepturile legale ale personalului medical să fie respectate în orice moment. De asemenea, organizația a subliniat că are ca obiectiv principal furnizarea de îngrijiri medicale și umanitare, independent de orice considerații politice.

Acest apel vine în contextul cercetărilor ample efectuate de trupele israeliene în spitalul Al Shifa, acuzat de Israel că ar fi fost centru de comandă pentru operațiunile Hamas.

Misiunile OMS la spitalul Al Shifa

Organizația Mondială a Sănătății a efectual, până în prezent, trei misiuni la Al Shifa, în decurs de o săptămână. Prima a avut loc pe 18 noiembrie. Ulterior, misiunea din 19 noiembrie a făcut posibilă evacuarea a 31 de bebeluşi.

A treia misiune, pe 22 noiembrie, desfăşurată în cooperare cu Semiluna Roşie Palestiniană, a dus la evacuarea a 151 de persoane, dintre care pacienţi, rudele acestora şi lucrători sanitari.

Evacuarea a durat 20 de ore, „dintre care şase ore la un punct de control unde echipa şi pacienţii au fost controlaţi de Forţele de Apărare Israeliene. Şi asta, în ciuda unui acord iniţial care prevedea controlul participanţilor doar la punctul de plecare, la spitalul Al Shifa”, a subliniat OMS, precizând că tocmai în acest moment au avut loc arestările.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite