Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei din cauza sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AerCap
Foto AerCap

AerCap Holdings, gigantul de leasing de aeronave care este cel mai mare proprietar de avioane din lume, a pierdut 113 avioane când Rusia le-a confiscat ca răspuns la sancţiunile declanşate de războiul din Ucraina, transmite CNN.

Confiscarea avioanelor şi a 11 motoare de avion de către autorităţile ruse a făcut ca AerCap să raporteze o pierdere netă de 2 miliarde de dolari, în loc de profitul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar fi obţinut fără această lovitură. 

Compania a reuşit să recupereze 22 de avioane şi trei motoare înainte ca acestea să fie confiscate de autorităţile ruse. 

Aceasta a depus cereri de asigurare pentru a încerca să recupereze avioanele pierdute, deşi unele dintre aceste cereri se află la companii de asigurări ruseşti. Aceste poliţe sunt susţinute de companii de reasigurare occidentale, dar AerCap a declarat că "momentul şi valoarea oricăror recuperări în cadrul acestor poliţe sunt incerte". 

Compania deţine un total de 1.624 de aeronave, cu mult mai multe decât deţinea sau opera orice companie aeriană. Avioanele pierdute în faţa Rusiei au reprezentat mai puţin de 5% din valoarea netă a flotei Aercap, care a crescut în timpul pandemiei prin achiziţionarea companiei rivale de leasing GECAS de la General Electric.

Aercap ar trebui să elimine cu uşurinţă pierderile financiare ale avioanelor, a spus Richard Aboulafia, directorul general al AeroDynamic Advisory. Chiar dacă războiul ar urma să se încheie şi sancţiunile ar fi ridicate, avioanele şi-au pierdut certificatele de operare în ochii autorităţilor de reglementare a aviaţiei occidentale.

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, companiile aeriene ruse operau 861 de avioane comerciale, potrivit datelor companiei de analiză a aviaţiei Cirium. Puţin peste jumătate dintre aceste avioane, cu o valoare de piaţă estimată la 9,2 miliarde de dolari, erau deţinute de companii de leasing non-ruse.

Sancţiunile din mai multe ţări au impus companiilor internaţionale de leasing de avioane care deţineau aeronave pe teritoriul rus să le recupereze până la sfârşitul lunii martie. Se estimează că 79 de avioane au fost recăpătate, dar Rusia a anunţat că va confisca sute de avioane ca răspuns la sancţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite