Ce le-a spus Biden partenerilor din G7 și NATO despre racheta căzută în Polonia - surse

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene a Ucrainei, a dezvăluit miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Joe Biden FOTO Flickr
Joe Biden FOTO Flickr

Explozia, în care au murit două persoane, a provocat îngrijorări că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la ţări vecine, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

O reuniune de urgență la nivel de ambasadori a fost convocată pentru miercuri dimineață la sediul NATO pe tema exploziei din Polonia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa șase kilometri de graniţa cu Ucraina.

Varşovia a anunțat anterior că este vorba de o rachetă de fabricaţie rusească, dar a spus că încă nu este clar cine a lansat-o. Atât Rusia, cât şi Ucraina utilizează rachete de fabricație sovietică.

Potrivit Financial Times, racheta care a ucis doi oameni în Polonia ar fi putut fi lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei împotriva unui proiectil rusesc care se apropia. Această informație provine din sfera serviciilor de informații.

Zelenski insistă că este vorba de o rachetă lansată de ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă că racheta căzută în Polonia a fost lansată de ruși. „Nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”, a spus Zelenski. Există „un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm”, a avertizat șeful statului ucrainean, referindu-se la Rusia.

Volodimir Zelenski a evocat totodată atacurile cu rachete efectuate marți de Rusia împotriva Ucrainei. „Aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi. Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina”, a subliniat el, cerând „un răspuns rapid”.

Miercuri dimineață, Ucraina a solicitat din nou instituirea unei zone de interdicție aeriană.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite