Boris Johnson critică planul israelian de anexări în Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anexarea unor porţiuni ale Cisirdaniei ocupate de către Israel ar reprezenta o „încălcare a dreptului internaţional” şi ar fi „contrară” intereselor statului evreu, avertizează premierul britanic Boris Johnson într-un editorial publicat pe prima pagină a unui mare cotidian israelian, Yediot Aharonot, relatează AFP.

Guvernul israelian urmează să se propnunţe începând de miercuri asupra punerii în aplicare a planului de pace în conflictul israeliano-palestinian al preşedintelui american Donald Trump, care prevede, între altele, anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti din Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată.

”Sunt un apărător pasionat al Israelului”, dar „sper profund ca anexarea să nu meragă înainte”, scrie Johnson într-un editorial, în ebraică, publicat miercuri pe prima pagină a cotidianului israelian Yediot Aharonot, cel mai citit în ţară.

Ca vechi prieten, admirator şi susţinător al Israelului, mă tem că aceste propuneri (de anexare) nu vor reuşi să securizeze frontierele israelului şi că vor fi, astfel, contrare intereselor pe termen lung ale israelului”, adaugă premierul britanic, considerat un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pe care l-a catalogat anul trecut drept ”prieten”.

Anexarea pune în pericol drumul făcut de Israel de a se apropia de lumea arabă şi musulmană (...), iar inamicii Israelului vor profita de situaţie şi o vor folosi împotriva celor care speră la progrese în Orientul Mijlociu”, apreciază Johnson, care denunţă o anexare drept o ”încălcare a dreptului internaţional”.

Un diplomat din Emiratele Arabe Unite (EAU) a publicat, la mijlocul lui iunie, un editorial în acelaşi ziar israelian, în care denunţa planurile de anexare şi avertiza că acestea pun ”cu siguranţă capăt aspiraţiilor israeliene la relaţii mai bune cu lumea arabă şi EAU”.

Vreau o soluţie dreaptă pentru israelieni şi palestinieni, iar singurul mijloc este ca cele două părţi să revină la masa negocierilor. Anexarea nu poate decât să ne îndepărteze de acest obiectiv”, conchide Johnson, alăturându-se astfel poziţiei multor lideri europeni în acest subiect sensibil.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite