Beijingul respinge votul celor 800.000 de votanţi din Hong-Kong care cer reforme democratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de avocaţi locali şi străini au protestat paşnic prin participarea la un marş de-a lungul oraşului. FOTO Voice of America
Sute de avocaţi locali şi străini au protestat paşnic prin participarea la un marş de-a lungul oraşului. FOTO Voice of America

Organizatorii unei campanii sociale desfăşurate în Hong Kong fac presiuni asupra puterii centrale din Beijing cerând recunoaşterea rezultatelor unui referendum neoficial, care a adunat 800.000 de voturi în favoarea unor reforme democratice în regiunea semiautonomă chineză. Deşi Beijingul a respins demersul democratic, avocaţii din Hong Kong au protestat mărşăluind prin oraş, îmbrăcaţi în costume negre.

Votarea organizată de activişti pentru democraţie s-a încheiat duminică, după zece zile deschise participării oricărui chinez din Hong Kong, adunând mai mult de 780.000 de voturi. Rezidenţii au votat reforme care vizează alegerea democratică a conducătorilor districtului semiautonomă, în prezent autorităţile din Hong Kong fiind desemnate de puterea centrală de la Beijing.

Aproximativ 88% dintre cei cre au participat la referendum cer autorităţilor locale să se opună oricăror reforme politice care nu întrunesc „standardele internaţional”. Participanţii la acest refrendum reprezintă aproape un sfert dintre alegătorii care şi-au exprimat voturile la alegerile din 2012, oraşul având o populaţie totală estimată la 7,2 milioane de oameni.

Referendumul a fost organizat de gruparea Occupy Central, ai cărei activişti au avertizat că vor realiza un protest masiv în centrul financiar al oraşului la sfârşitul acestui an, în cazul în are Beijingul nu prezintă reforme electorale acceptabile.

Mass-media de stat chineze au catalogat campania drept „nepatriotică”, fiind încurajată de „paranoia politică”. Beijingul a promis anterior că îi va lăsa pe locuitorii Hong-Kong-ului să-şi aleagă următorul  executiv în cadrul viitoarelor alegeri din 2017, însă a exclus posibilitatea ca electoratul să hotărască asupra alegerii candidaţilor.

Sute de avocaţi locali şi străini au protestat paşnic prin participarea la un marş de-a lungul oraşului, vineri, îmbrăcaţi în costume negre, fiind considerat un nou act sfidător faţă de autoritatea de la Beijing. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite