Avion dispărut: au fost descoperite peste 40 cadavre şi resturi din avion ale aeronavei Air Asia prăbuşit duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile de căutare a aparatului Airbus A320 operat de compania AirAsia pe cursa QZ8501, care a dispărut duminică dimineaţă, cu 162 de oameni la bord, au fost reluate marţi dimineaţă. SUA au trimis un crucişător în regiune pentru a contribui la efort, pe lângă cele 10 avioane şi 17 nave mobilizate încă din prima zi. Autorităţile indoneziene confirmă că au găsit fragmente din avion în Marea Java şi au recuperat peste 40 de cadavre.

UPDATE 06.30 Condiţiile meteo nefavorabile împiedică salvatorii indonezieni să reia miercuri dimineaţă operaţiunile de căutare a epavei avionului AirAsia.

„Facem faţă unor condiţii meteorologice nefavorabile. Ploile şi rafalele de vânt puternice ne împiedică să reluăm în această dimineaţă operaţiunile de căutare“, care au fost suspendate pe timpul nopţii, a declarat coordonatorul forţelor aeriene însărcinate cu căutarea aeronavei, S.B. Sypriyadi.

UPDATE 02.40 Statele Unite au decis să trimită o a doua navă în zona unde au loc operaţiunile de căutare a avionului AirAsia. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a anunţat că nava de luptă USS Fort Worth va ajunge vineri în largul coastelor indoneziene. Washingtonul a anunţat anterior trimiterea unui distrugător, USS Sampson, în zona de căutare a avionului AirAsia.

UPDATE 13.30 Posturile de televiziune indoneziene au fost criticate pentru că au arătat imagini cu familiile îndurerate în timp ce li se arăta recuperarea cadavrelor din apă.

TV One, un canal de ştiri indonezian, a arătat cum reacţionau rudele îndurerate la vederea cadavrelor, informează „The Independent“. În aeroportul din Surabaya, unde familiile pasagerilor Zborului QZ8501 s-au adunat într-un „centru de criză“, şase ecrane uriaşe au arătat imagini de la scena recuperării cadavrelor. 

Alte canale de televiziune au preluat imaginile pe care le-au transmis în Indonezia şi în Asia de sud-est.

UPDATE 11.50 Peste 40 de cadavre au fost recuperate din apă, a anunţat Marina indoneziană, iar resturile recuperate aparţin cu siguranţă avionului dispărut, potrivit Reuters.

UPDATE 11.00 Postul naţional de televiziune al Indoneziei a raportat că se observă mai multe cadavre plutind în apă şi citează oficialii care spun că se vede o umbră a avionului sub suprafaţa mării. Şase cadavre au fost descoperite la aproximativ o oră şi jumătate de zbor distanţă de Surabaya, notează „Al Jazeera“.

UPDATE 10.00  Un cadavru a fost descoperit în Marea Java, în zona în care au loc căutări pentru găsirea avionului AirAsia dispărut duminică la scurt timp după decolarea din cel de-al doilea oraş ca mărime din Indonezia cu destinaţia Singapore, relatează AFP.

UPDATE 09.25 Fragmentele depistate marţi în Marea Java sunt cele ale "avionului AirAsia" dispărut duminică la scurt timp după decolarea din cel de-al doilea oraş indonezian cu destinaţia Singapore, a declarat pentru AFP Djoko Murjatmodjo, directorul general al aviaţiei civile indoneziene, citat de AFP.

„Pe baza observaţiilor efectuate de echipele de căutare şi salvare, au fost găsite obiecte importante precum o uşă pentru pasageri şi o uşă de cală. Acestea au fost găsite în mare, la 100 de mile (160 de kilometri) sud-vest de Pangkalan Bun“, oraş din centrul regiunii Kalimantan, pe insula Borneo, a precizat el.


UPDATE Fragmente ce seamănă cu uşa unui avion şi un tobogan pentru evacuarea de urgenţă au fost depistate marţi în Marea Java din Indonezia, în zona de căutare a avionului AirAsia, dispărut cu 162 de pasageri la bord, au anunţat marţi forţele aeriene indoneziene, relatează AFP. 

„Am depistat aproximativ zece obiecte mari şi numeroase obiecte mici de culoare albă pe care nu le-am putut fotografia”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei indoneziene, Agus Dwi Putranto, adăugând că unele seamănă cu o uşă de avion şi un tobogan pentru evacuarea de urgenţă.

image
image
image

Indonezia a cerut în mod oficial ajutorul Statelor Unite ale Americii pentru a găsi avionul dispărut, a anunţat anterior Departamentul american de Stat. 

Distrugătorul USS Sampson „a fost trimis pentru a ajuta la operaţiunile de căutare a zborului 8501 AirAsia” şi va ajunge în zonă în cursul zilei de marţi, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un mesaj postat pe contul său Twitter.

„Autorităţile din regiune continuă să conducă operaţiunile. Marina americană colaborează cu Guvernul indonezian, cu scopul de a identifica capacităţile aeriene şi navale necesare pentru operaţiunile de căutare”, a adăugat Kirby.

În ciuda unor informaţii vehiculate luni dimineaţă, conform cărora un pilot australian care conducea unul dintre cele zece avioane mobilizate în operaţiunile de căutare ar fi zărit epava avionului pe fundul Mării Java, avionul nu a fost găsit până acum, la 72 de ore de la dispariţie. 

La scurt timp după ce aceste informaţii au apărut în presă, coordonatorul echipei de căutare a declarat că „avionul se află cel mai probabil pe fundul mării”. 

image

„Nu putem fi siguri că obiectele văzute de pilot fac parte din avionul AirAsia care a dispărut. Ne apropiem acum de acel loc, dar sunt nori”, a declarat contramiralul Dwi Putranto, comandantul forţelor aeriene indoneziene. Pilotul care a anunţat că a văzut resturi ale avionului este australian şi pilota unul dintre avioanele puse la dispoziţie de forţele aeriene australiene pentru a contribui la operaţiunea de căutare. 

Deocamdată, până la găsirea epavei şi analizarea rămăşiţelor, autorităţile indoneziene s-au ferit să dea o cauză exactă a tragediei. Se ştie însă că în regiunea avea loc o furtună puternică. Potrivit mai multor experţi în aviaţie citaţi de presa internaţională, se pare că la mijloc ar fi o eroare a pilotului, care a zburat cu o viteză prea mică, neadaptată condiţiilor meteo nefavorabile. 

„Cursa QZ8501 zbura prea încet, cu aproximativ 100 de noduri, adică cu 100 de kilometri/oră mai puţin decât viteza recomandată în aceste situaţii. La acea altitudine, a zbura prea încet este extrem de periculos”, a declarat Geoffrey Thomas, specialist în aviaţie citat de tabloidul britanic „Daily Mail”. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/avion-airasia-disp-rut" target="_blank">View the story "Avion AirAsia dispărut" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite