Autoritățile chineze cenzurează „adevărul” pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rețeaua de socializare Weibo blochează postările care conțin cuvântul „adevărul” FOTO: telegraph.co.uk
Rețeaua de socializare Weibo blochează postările care conțin cuvântul „adevărul” FOTO: telegraph.co.uk

Mai multe mesaje online reclamă că echivalentul chinezesc al cuvântului „adevărul” nu poate fi căutat pe  micro-blogul Sina Weibo, corespondentul chinezesc al Twitter-ului, ce numără peste 300 de milioane de utilizatori.

Încercările utilizatorilor de a căuta pe Weibo cuvântul „adevărul” au dus la afișarea următorului mesaj: „În conformitate cu reguli și reglementări relevante, rezultatele căutării pentru «adevărul»  nu pot fi afișate”, relateză The Telegraph.

Nu se știe de cât timp și de ce acest cuvânt a fost blocat, dar un utilizator de internet a spus că a observat că postările care conţin acest cuvânt lipsesc de la sfârștul lunii iunie. Sina Weibo nu a dat nicio informație cu privire la blocarea postărilor care conțin acest cuvânt.

Qi Zhenyu, șeful departamentului de media iSun Affairs, o cunoscută revistă de afaceri din Hong Kong, a declarat că nu se știe când cenzorii ar putea permite „adevărului” să se întoarcă.

„Este neobișnuit și destul de ironic în același timp - nu poți bloca pur și simplu «adevărul». Weibo este cea mai populară rețea de socializare din China și, prin urmare, este supusă celui mai înalt nivel de cenzură. De fiecare dată când un cuvânt îi supără, pur și simplu îl blocheză, dar de cele mai multe ori nu poți să-ți explici de ce au cenzurat un anumit cuvânt”, a declarat Qi, unul dintre primii care au observat absența termenului şi a cărui revistă online este, de asemenea, cenzurată în China continentală.

China este cunoscută pentru blocarea site-urilor occidentale, cum ar fi Facebook și Twitter, dar mass-media și rețelele de socializare autohtone sunt, de asemenea, obligate la autocenzură, ca urmare a presiunii exercitate de Guvern.

Printre termenii blocați în trecut se numără cei care au fost considerați obsceni, dar și cei cu tentă politică, precum „Piața Tiananmen” sau numele politicianului căzut în dizgrație, „Bo Xilai”, a cărui soție a fost implicată în asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite