Armata turcă a atacat zone kurde din Irak şi a continuat raidurile contra unor poziţii teroriste din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane de luptă F16 aparţinând Turciei au vizat poziţii kurde din nordul Irakului FOTO haaretz.com
Avioane de luptă F16 aparţinând Turciei au vizat poziţii kurde din nordul Irakului FOTO haaretz.com

Aviaţia militară turcă a atacat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă şapte poziţii aparţinând rebelilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a anunţat Guvernul de la Ankara într-un comunicat, potrivit Huffington Post.

Operaţiunile aeriene au continuat de asemenea în teritoriul sirian contra organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), potrivit comunicatului difuzat de biroul premierului Ahmed Davutoglu, care nu precizează numărul ţintelor vizate.

„Atacuri au fost efectuate contra unor obiective ale grupului terorist Daesh (acronimul în arabă al SI) în Siria şi grupului terorist PKK în nordul Irakului“, informează comunicatul publicat sâmbătă dimineaţă. Printre poziţiile PKK vizate figurează „adăposturi, hangare, caverne şi instalaţii logistice umplute cu muniţii“, potrivit textului.

Potrivit autorităţilor turce, operaţiunile au fost lansate de la baza aeriană Diyarbakir (sud-est) şi au fost efectuate cu avioane de tip F16.

Modificarea strategiei

Mult timp criticată pentru reţinerea sa faţă de unele grupuri radicale ostile regimului sirian, Turcia s-a angajat ferm în lupta contra mişcării jihadiste SI, efectuând vineri dimineaţă un prim raid aerian în teritoriul sirian.

Această modificare de strategie a intervenit în urma atentatului sinucigaş, atribuit SI, care a provocat moartea a 32 de persoane şi aproximativ o sută de răniţi, luni, în oraşul Suruç, în apropiere de graniţa turco-siriană.

Începând de luni, PKK a multiplicat atacurile contra forţelor de ordine turce în ripostă, potrivit militanţilor acestui partid, la atacul de la Suruç , care a vizat tineri militanţi de stânga apropiaţi cauzei kurde.

Atacurile aeriene lansate vineri seara de Ankara ameninţă procesul de pace angajat în toamna anului 2012 între Guvern şi rebelii kurzi. De peste doi ani, un armistiţiu era în general respectat de cele două părţi.

Un nou val de arestări în ţară

De asemenea, poliţia turcă a procedat sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, la zeci de arestări vizând membri ai Daesh şi rebeli din cadrul PKK, a anunţat presa din Turcia.

Noua operaţiune a fost efectuată în special la Istanbul, Ankara, Adana (sud), Konya (centru) şi Manisa (nord-vest), au precizat agenţiile de presă Dogan şi Anatolia (proguvernamentale).

Vineri, poliţia antiteroristă efectuase deja o operaţiune de amploare contra unor presupuşi militanţi SI, PKK şi de extrema stângă. Potrivit ultimului bilanţ funizat sâmbătă dimineaţă de biroul premierului Ahmet Davutoglu, 320 de persoane au fost plasate în arest, între care zeci de cetăţeni străini.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite