Armata siriană a început să folosească armamentul rusesc. Kremlinul anunţă că ar putea trimite şi trupe în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi din armata siriană conduc un tanc în oraşul Qusayr
Soldaţi din armata siriană conduc un tanc în oraşul Qusayr

Armata siriană a început, de curând, să folosească noile tipuri de arme trimise de Rusia, a declarat o sursă din cadrul forţelor armate siriene pentru Reuters. Statele Unite ale Americii devin din ce în ce mai îngrijorate din cauza suportului Kremlinului pentru Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, dar sunt dispuse să reia dialogul militar cu Rusia, pe tema operaţiunilor din Siria.

„Armele sunt foarte eficiente şi sigure, lovesc ţintele cu precizie“, a declarat sursa din armata siriană pentru Reuters cu privire la armele livrate de Rusia.

De asemenea, Statele Unite au observat prezenţa a „patru avioane de luptă la sol, în apropiere de Latakia“, un fief al regimul Bashar Al-Assad.

În ultimele luni, armata a fost antrenată pentru folosirea acestor arme şi acum s-a început folosirea lor. Sursa citată de Reuters nu a vrut să ofere detalii despre armament, declarând doar că este „de tip nou“.

Ministrul de Externe sirian, Walid al-Moualem a declarat joi că Rusia a furnizat arme noi şi că a antrenat trupele siriene despre cum să fie folosite, fără a spune când s-a întâmplat asta sau fără a numi tipul de arme. El a declarat televiziunii de stat că Guvernul este pregătit să facă un pas mai departe şi să ceară forţelor ruseşti să lupte alături de cele siriene, dacă este nevoie. Ministrul a adăugat că deocamdată soldaţii ruşi nu sunt în Siria.

Rusia va analiza posibilitatea trimiterii de trupe combatante în Siria

Rusia va analiza posibilitatea trimiterii de efective militare combatante în Siria dacă va primi o solicitare în acest sens din partea regimului Bashar al-Assad, anunţă Kremlinul, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Dacă va exista o solicitare din partea Siriei, este evident că posibilitatea trimiterii de trupe va fi discutată şi analizată în cadrul dialogului bilateral. Deocamdată, este greu să vorbim ipotetic“, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de Mediafax.

Rusia a trimis deja instructori militari şi armament în Siria, pentru a oferi asistenţă regimului Bashar al-Assad. Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite au exprimat preocupare privind implicarea Rusiei în războiul civil din Siria. Însă Statele Unite contribuie la antrenarea forţelor opoziţiei siriene şi a serviciilor de securitate kurde, implicate în confruntări cu grupul terorist Stat Islamic.

Administraţia de la Moscova a argumentat joi că armamentul furnizat regimului Bashar al-Assad are rolul de a contracara terorismul, de a proteja suveranitatea Siriei şi a evita o „catastrofă totală“ în regiune.

SUA şi Rusia vor relua comunicaţiile militare, pentru a discuta despre operaţiunile din Siria

Statele Unite sunt pregătite să reia comunicaţiile militare cu Rusia, pe tema operaţiunilor din Siria, anunţă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de site-ul cotidianului „The New York Times“.

„Preşedintele Statelor Unite crede că discuţiile la nivel militar sunt un viitor pas important. Eu sper că discuţiile vor fi reluate foarte curând. Scopul iniţial al discuţiilor cu Rusia va fi stabilirea unora dintre diversele opţiuni pe care le avem şi să fixăm viitoarele acţiuni în Siria“, a declarat John Kerry.

„Statele Unite nu îşi vor modifica principalele obiective stabilite pentru Siria: învingerea reţelei teroriste Statul Islamic şi găsirea unei soluţii politice la conflictul sirian“, a explicat şeful diplomaţiei americane.

În urmă cu o săptămână, Rusia a cerut Statelor Unite să reiniţieze cooperarea în domeniul militar în scopul evitării „incidentelor neintenţionate“ în Siria, în contextul în care Moscova este acuzată de Washington că a consolidat forţele pentru protejarea regimului Bashar al-Assad, notează Mediafax.

Statele Unite coordonează o campanie internaţională de raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic. În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezenţa militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forţele celor două ţări să se întâlnească în teatrele de operaţiuni din Siria. Atât Rusia, cât şi Statele Unite susţin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Statul Islamic. Însă Rusia oferă susţinere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezenţa trupelor ruse agravează situaţia din Siria.

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au întrerupt comunicaţiile militare directe pe fondul crizei din Ucraina.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite