Arabia Saudită alocă 10 milioane de dolari pentru a preveni o catastrofă ecologică în largul coastei Yemenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Regatul saudit a sprijinit eforturile ONU de a contracara potenţialele ameninţări economice, umanitare şi de mediu reprezentate de o posibilă scurgere de petrol de la tancul petrolier Safer.

Autorităţile saudite au alocat 10 milioane de dolari pentru a desfăşura lucrări de prevenire a ameninţării unei scurgeri de petrol de la tancul petrolier Safer aflat în Marea Roşie în largul coastei Yemenului, la nord de oraşul Hodeidah, potrivit agenţiei saudite de presă SPA , care citează un comunicat de presă distribuit de Centrul Saudit pentru Ajutorare şi Lucrări Umanitare, numit după Regele Salman.

Documentul notează că regatul „sprijină eforturile Naţiunilor Unite de a contracara potenţialele ameninţări economice, umanitare şi de mediu reprezentate de o posibilă scurgere de petrol de la petrolierul Safer”. „Acest lucru ar putea provoca un dezastru major de mediu şi de navigaţie care ameninţă coasta Mării Roşii, comunităţile de pescuit, transportul internaţional, de alimente, de combustibil şi de provizii de urgenţă în Yemen, agravează situaţia umanitară şi pune în pericol alte ţări de-a lungul coastei Mării Roşii”, se arată în comunicat. Documentul subliniază că prin alocarea fondurilor menţionate, conducerea Arabiei Saudite, urmăreşte să susţină eforturile ONU,

La începutul acestei luni, Consiliul de Securitate al ONU (CS) a cerut mişcării yemenite Ansar Allah (Houthi) să ofere experţilor Naţiunilor Unite acces la tancul petrolier Safer cât mai curând posibil pentru a evita o catastrofă ecologică. Membrii Consiliului de Securitate au amintit că pe 5 iulie 2020, Houthii şi-au dat acordul preliminar pentru accesul experţilor ONU la petrolier pentru a evalua pagubele. Cu toate acestea, după aceea, Ansar Allah nu a oferit ONU garanţiile de securitate necesare. „Consiliul de Securitate se aşteaptă ca trimiterea specialiştilor ONU să devină posibilă în cel mai scurt timp posibil”, a spus Consiliul de Securitate al ONU într-un comunicat.

Petrolierul Safer este ancorat în apropierea portului Ras Isa din 2015. Rezervoarele sale conţin 1,14 milioane de barili de ţiţei, potrivit guvernului yemenit. Datorită vaporilor otrăvitori formaţi în mod constant într-un spaţiu restrâns, se creează condiţii pentru o explozie puternică care poate detona în orice moment. Potrivit experţilor, în cazul unei explozii sau al apariţiei oricărei defecţiuni în carena navei, petrolul vărsat se va răspândi în toată Marea Roşie până la Canalul Suez în nord şi Strâmtoarea Hormuz în sud.

ONU a apelat în mod repetat la Houthis care controlează zona, cu o cerere de a permite trimiterea unei misiuni de experţi la tancul petrolier. Deşi reprezentanţii Ansar Allah au confirmat în scris în vara trecută că sunt pregătiţi să satisfacă această solicitare, în practică ONU nu a primit toate documentele necesare pentru a asigura accesul în siguranţă al experţilor la navă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite