Aproximativ 200 de egipteni, printre care şi liderul Frăţiei Musulmane, au fost condamnaţi la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul penal din oraşul egiptean Minia a confirmat astăzi decizia de condamnare la moarte a 183 de islamişti, susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi. Printre cei care vor fi executaţi se află şi liderului Frăţiei Musulmane, Mohamed Badie, acuzat de incitare la violenţe care au  dus  uciderea unui poliţist şi incitare la violenţă, relatează AFP.

În total, 496 de acuzaţi, dintr-un total de 683, au fost achitaţi, iar patru au primit pedepse cu închisoarea pe viaţă. De asemenea, 120 dintre se află în arest, în timp ce restul au fost judecaţi în lipsă. Inculpaţii sunt acuzaţi de omucidere, tentativă de asasinat, furt, recurgerea la forţă, atac împotriva instituţiilor publice, incendiere şi posesie de arme de foc fără permis, potrivit agenţiei egiptene de stat Mena.

Judecătorul care a pronunţat sentinţele este cunoscut pentru severitatea sa, informează „Le Monde”, ediţia electronică. Reprezentantul puterii executive a pronunţat şi în trecut pedepse cu moartea, însă această decizie este una care a provocat critica internaţională.   

De la arestarea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013, peste 500 de poliţişti şi militari au fost ucişi în atacuri organizate de susţinătorii acestuia. De partea cealaltă, a susţinătorilor lui Morsi, aproape 1400 de persoane au murit în urma violenţelor, iar în jurul a 15.000 au fost arestate.

Rudele condamnaţilor la moarte spun că procesul a fost politizat, iar mulţi dintre ei ar fi nevinovaţi, însă puterea judiciară de la Cairo îşi menţine deciziile dure împotriva foştilor susţinători ai lui Morsi.

Citeşte şi:

Siria şi Egipt: alegeri fără candidaţi

De curând au avut loc alegeri în două ţări greu încercate de politică şi de istorie: Siria şi Egipt. Ambele state au mai fost subiecte pentru alte articole, de aceea nu vom dori să adaugăm ceea ce am exprimat deja: textul caută să fie o colecţie de interpretări noi, iar nu de bătătorire a celor vechi.

Egipt: O tânără studentă a fost agresată sexual în plină stradă, în timpul manifestaţiilor pro-Sissi

Piaţa Tahrir din Cairo a fost duminică centrul unor acte de violenţă josnice împotriva femeilor, după ce o studentă de numai 19 ani a fost agresată sexual de un grup de bărbaţi, în majoritate tineri, în timpul unor manifestaţii de sărbătoare cu ocazia învestirii noului preşedinte, mareşalul Abdel Fattah al-Sissi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite