Amnesty International: Execuţiile din Iran ar putea ajunge la 1.000 doar anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se crede că în Iran au fost executate aproximativ 700 de persoane în prima jumătate a anului 2015, se arată într-un raport al Amnesty International, un număr care îl depăşeşte cu mult pe cel dat oficial de autorităţile de la Teheran, de doar 246.

Organizaţia pentru drepturile omului notează că, potrivit „unor rapoarte credibile“, numărul celor executaţi în Iran, de la începutul anului până pe 15 iulie 2015, este de 694 de persoane, echivalentul a trei execuţii pe zi. Această cifră este aproape de totalul celor executaţi în Iran în tot anul 2014, notează „The Guardian“.

Numărul imens al execuţiilor din Iran pentru prima jumătate a anului reprezintă o imagine sinistră a maşinăriei de stat care conduce crime premeditate în masă, susţinute de justiţie. Dacă autorităţile din Iran menţin acest ritm îngrozitor, vom vedea peste 1.000 de crime comandate de stat până la finalul anului“, explică Said Boumedouha, directorul adjunct al programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Amensty International.

„Să te foloseşti de pedeapsa cu moartea este un lucru oribil, dar ridică îngrijorări mari într-o ţară ca Iran, unde procesele sunt injuste“, adaugă Boumedouha

Chiar şi în luna sfântă a musulmanilor, Ramadam, când de obicei execuţiile sunt suspendate, Amnesty raportează că cel puţin patru persoane au fost ucise. 

Potrivit unui raport publicat în martie de Ahmed Shaheed, agentul ONU pentru Iran, cel puţin 753 de persoane au fost executate în 2014, cel mai mare număr de execuţii din ultimii 12 ani. Saheed a solicitat „un moratoriu al execuţiilor“, notând că majoritatea au fost hotărâte pentru infracţiuni relaţionate cu drogurile, dar şi pentru adulter, sodomie şi „încălcări ale securităţii naţionale explicate foarte vag“.

Potrivit Amnesty International, asemenea acuzaţii nu se conformează standardelor legale internaţionale, care permit pedeapsa cu moartea doar pentru „crime foarte grave“. Mare parte dintre cei executaţi în 2015, au fost acuzaţi de infracţiuni relaţionate cu traficul sau utilizarea de droguri, explică organizaţia.

În topul ţărilor cu cele mai multe execuţii, China ocupă primul loc, dar Iranul execută cei mai mulţi oameni, proporţional cu numărul cetăţenilor. Câteva mii de persoane şi-ar aştepta execuţia în Iran, deşi autorităţile nu au dat publicităţii cifrele reale.

În iunie, Atena Daemi, o activistă care milita împotriva pedepsei cu moartea şi care se angajase în proteste paşnice, a fost condamnată la 14 ani de închisoare, conchide „The Guardian“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite