Amenințarea unei invazii a Chinei în Taiwan, monitorizată îndeaproape de Filipine

0
Publicat:

Filipine, stat aliat al SUA, monitorizează permanent ameninţarea unei invazii a Chinei în Taiwan, în cadrul planificării pentru un posibil conflict în regiune, a afirmat joi ministrul filipinez al apărării, Gilbert Teodoro.

China, SUA și Taiwan  FOTO Shutterstock
China, SUA și Taiwan FOTO Shutterstock

Trebuie să evaluăm dacă o astfel de evoluţie este sau nu posibilă”, a declarat presei ministrul filipinez, a cărui ţară - una din cele cinci aliate ale SUA din regiunea indo-pacifică, alături de Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Thailanda - este cea mai apropiată de Taiwan, situat la doar 190 km distanţă.

Măsurile de contingenţă avute în vedere reprezintă un efort al comun al mai multor agenţii şi nu doar unul de apărare, a menţionat Teodoro, fără a da detalii.

Siguranţa celor peste 100.000 de filipinezi care trăiesc şi muncesc în Taiwan este o prioritate pentru Filipine, care sunt de câteva decenii un partener militar cheie al SUA, fostă putere colonială.

Acuzațiile Beijingului la aresa SUA

Demersurile întreprinse anul acesta de Manila pentru extinderea accesului SUA la bazele sale au stârnit nemulţumire la Beijing, care i-a reproşat „aţâţarea” tensiunilor regionale. Republica Filipine, care a subliniat în mod repetat că nu susţine niciuna dintre părţi în rivalitatea dintre Statele Unite şi China, a permis accesul american la încă patru baze ale sale, inclusiv unele învecinate cu Taiwanul.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a afirmat că accesul SUA la respectivele baze va fi „util” sub aspect defensiv în cazul în care China atacă Taiwanul.

În ultima vreme Washingtonul şi Beijingul au încercat să-şi reducă divergenţele pentru a-şi repune relaţiile pe un făgaş normal, cu menţinerea deschisă a canalelor de comunicare, notează surse citate de Agerpres.

Să sperăm că angajamentele bilaterale dintre SUA şi China vor duce la scăderea tensiunilor în acest teatru”, a conchis ministrul filipinez al apărării.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite