Vladimir Putin, despre tulburările din Kazahstan: Rusia nu va tolera „revoluţii colorate” în fosta Uniune Sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că forţele ruse trimise în Kazahstan pentru a susţine puterea locală - vizată, în opinia sa, de „terorismul internaţional” - vor părăsi ţara după ce îşi încheie misiunea, relatează AFP.

Liderul de la Kremlin apreciază că vecinul şi aliatul său a fost victima „unei agresiuni a terorismului internaţional”.

Aceste „bande de bărbaţi înarmaţi” dispun „în mod clar de o experienţă de luptă” şi au fost formaţi în „centre în străinătate”, apreciază el.

Putin avertizează că nu va tolera „revoluţii colorate” în fosta URSS, o formulă prin care Moscova desemnează revolte orchestrate, potrivit ei, de către Occident în foste ţări sovietice începând dn anii 2000.

„Noi înţelegem că nu este vorba nici despre ultima tentativă de amestec în afacerile ţării noastre”, declară el.

„Nu vom lăsa situaţia să fie perturbată la noi şi nu vom lăsa să se dezvolte scenariile aşa-ziselor revoluţii colorate”, subliziază liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, aproape 8.000 de persoane au fost arestate după o săptămână de revolte, marcată de o reprimare implacabilă în Kazahstan, soldată cu zeci de morţi, a anunţat luni Guvernul kazah.

„La 10 ianuarie, 7.939 de indivizi sunt deţinuţi de organele (Ministerului) de Interne”, a anunţat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

Internetul era accesibil după mai multe zile în care a fost tăiat, la Almatî, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală, unde violenţele au fost cele mai importante.

Kazahstanul marchează o zi de doliu naţional, în contextul în care bilanţul exact al violenţelor rămâne necunoscut, iar autorităţile au anunţat cel puţin câteva zeci de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

O contestare a izbucnit la 2 ianuarie în vestul Kazahstanului, în urma unei scumpiri puternice a preţului carburantului.

Aceste proteste au degenerat, în zilele următoare, la Almatî, în revolte haotice marcate de schimburi de focuri, devastarea unor clădiri publice şi jefuirea unor magazine.

Aceste tulburări - cele mai grave de la proclamarea independenţei Kazahstanului, în urmă cu 30 de ani - l-au determinat pe preşedintele kazah Kasim-Komart Tokaiev să ceară susţinerea militară a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Moscova.

Rusia a trimis trupe în această ţară dn Asia Centrală, în cadrul unui contingent multinaţional din foste republici sovietice.

O reuniune a şefilor de stat membri ai OTSC, inclusiv Vladimir Putin, are loc luni.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite